Nejdéle sloužícím brněnským starostou je Václav Šicha. Radnici v Jehnicích vede osmadvacet let. „Končí mi sedmé volební období a kandiduji i v letošních komunálních volbách,“ řekl.

Na radnici nastoupil v roce 1990. „Moje výhoda je, že znám problémy Jehnic už dlouhou dobu. Každý nový starosta by se s nimi musel teprve seznámit,“ dodal.

V práci chce po volbách pokračovat také Vít Beran, který je dvacet let starostou brněnského Žebětína. „Funkci jsem přebral pro tátovi, který měl už důchodový věk. Všem se to nelíbilo, vypadalo to, že místo pro mě otec nachystal. Nakonec se ale v další volbě ukázalo, že jsem si získal důvěru lidí, kteří mi zatím vždy dali nadpoloviční většinu hlasů. Volby jsou vizitka starosty, buď mu lidé důvěru dají nebo ne,“ zhodnotil.

Osmadvacet let stál v čele Velké nad Veličkou na Hodonínsku Jiří Pšurný. V říjnových volbách však už o post neusiluje. „Mám toho plné kecky. Blíží se mi důchodový věk a zdravotně na tom nejsem nejlépe. Poslední volební období bylo náročnější než ty předchozí,“ svěřil se Pšurný.

Původně přitom vůbec kandidovat nechtěl. „Potkala mě na ulici teta a chtěla, abych se podepsal na kandidátku. Proto jsem to udělal a překvapivě mě zvolili za starostu,“ popsal.

Ilustrační foto.
Mizí 8 denně, stovky už jsou pryč. I rok po zákazu dál stojí billboardy u dálnic

Podle obyvatel obce bude Pšurný chybět. „Máme na výběr ze zhruba devadesáti kandidátů, ale takovou osobnost jsem mezi nimi nenašel,“ upozornil místní folklorista Antonín Vrba.

Stejně dlouho, bezmála třicet let, pracoval pro Kuchařovice na Znojemsku starosta Lubomír Mlejnek. Na podzimních kandidátkách jej lidé také nenajdou. „Osmadvacet let na pozici starosty stačilo. Cítím, že stát se z nás znovu snaží udělat místní národní výbory. Jeho zástupci chtějí vše řídit a samospráva se vytrácí,“ řekl Deníku Rovnost jeden ze tří nejdéle sloužících starostů na Znojemsku.

Trojici mužů, kteří svým obcím na Znojemsku slouží přes dvacet let, ocenil letos v lednu místopředseda Senátu Jiří Šesták. Kromě kuchařovického starosty Mlejnka dostali ocenění také starosta Únanova Vojtěch Fabík a starosta Jaroslavic Petr Zálešák.

Hrušky se do soutěže Vesnice roku přihlásily už potřetí.
Vesnicí roku je Dolní Němčí. Hrušky bodovaly s výtečnými koláčky

Post starosty letos nehodlá obhajovat ani Pavel Prokop z Otnic na Vyškovsku. Obec vedl čtyřiadvacet let. „Už nemám tolik elánu, musím odpočívat. Chci být ale zastupitelem, abych mladším předal své zkušenosti,“ podotkl.

Podle Prokopa záleží nejvíce na dobrých vztazích mezi lidmi.. „Když vám věří, nemůžete je zklamat,“ vysvětlil starosta.

Zda je pro obec lepší, když ji řídí stejný člověk mnoho let, podle brněnského politologa Michala Pinka nelze zobecnit. „Úspěšnost fungování se liší případ od případu. Obecně je možné říct, že čím menší je v obci volební soutěž a řevnivost, tím spíše vydrží v jejím čele jeden člověk,“ zmínil.

PAVLA HLOUŠKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI