Bohatý spolkový život je právě jeden z bodů, který pomohl Kozojídkám k titulu Vesnice roku Jihomoravského kraje. Získaly zlatou stuhu. „Úspěch nejvíce znamená pro naše obyvatele. Lidé se snaží spolkový život zviditelnit, je to jejich zásluha a je to pro ně největší odměna," řekl starosta Kozojídek Otakar Březina.

I Lackova manželka a vnučka jsou členky spolků. „Kozojídky si zaslouží být vesnicí roku. Všichni se na životě obce účastní, dědina drží pohromadě," řekla Božena Lacková, která v obci žije již padesát let. Pro porotu připravovala se svým spolkem Babinec tradiční pečivo – belešky.

Výsledky vyhlásila porota v pátek ve tři hodiny odpoledne ve Vrbici na Břeclavsku. „Kozojídky nás zaujaly svou celistvostí, navíc působí jako tradiční vesnice. Místní do toho dali srdce, je to pěkná obec s vyvinutou infrastrukturou," vysvětlil starosta Vrbice, předseda komise Vesnice roku Tomáš Bílek. Porota sídla hodnotí asi v deseti kritériích, počínaje koncepčními dokumenty, přes společenský a kulturní život, až po vzhled. Již loni vyhrály Kozojídky oranžovou stuhu v celostátním kole. Ta se uděluje za partnerství se zemědělským subjektem při obnově vesnice.

Vyhlašování výsledku ale potěšilo i další dva zástupce z Hodonínska. Ratíškovičtí získali zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. „O získání zelené stuhy se snažíme snad již počtvrté nebo popáté. V letošním roce jsem si říkala, že to zase nevyjde. Ale pak to přišlo a já jsem úplně zaskočená," usmívala se ratíškovická starostka Anna Hubáčková. V Jihomoravském krajáči, což je ocenění za typický pokrm, obsadil Kostelec díky receptu na „pěry s kuřincama" třetí místo. K tomu se ještě přidal diplom za rozvíjení lidových tradic.

Soutěž Vesnice roku každoročně vyhlašuje ministerstvo zemědělství, ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí. Vítězové krajských kol postupují do celostátního klání. Letos se přihlásilo 251 obcí.