„Mák se v Argentině sice může konzumovat, ale nesmí se pěstovat. Nejenže přivezeme nedostupné zboží, ale i něco, co jim připomene domovinu," tvrdila první žena Velkých Bílovic Marie Vlková.

Velké Bílovice podepsaly již před čtyřmi lety se severoargentinským městem Sáenz Peňa dohodu o přátelství a spolupráci v řadě oblastí. Nebyl to krok náhodný. V Argentině je dodnes velkobílovická a vůbec česká stopa zřejmá. Nejvíce Čechů se do jihoamerického státu přestěhovalo ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Zemědělci z Moravy původně mířili do Texasu.

„Na území argentinské provincie Chaco, jehož hlavním městem je Sáenz Peňa, vstoupili Velkobílovčané šestnáctého dubna roku 1913. Mezi nimi i Petr Šašvata. Ten tam po neúspěších, které zažil v Texasu, začal s pěstováním bavlny," vyprávěla Vlková.

I díky rozšíření techniky pěstování bavlny patří Argentina k jednomu z největších vývozců této plodiny na světě. „A na to samozřejmě pohlížíme s hrdostí," uvedla.

Šestidenní oslavy

Podle zápisů v kronikách a dochovaných materiálů odešlo za prací do Argentiny 52 velkobílovic­kých rodin. „Někteří se vrátili, jiní tam museli zůstat, protože neměli na cestu zpět peníze. Tady všechno prodali s tím, že si tam přilepší. Dostali ale sto hektarů neúrodné půdy a nikdo z nich netušil, že se Argentina stane jejich novým domovem," podotkla Vlková.

Dnes žije v provincii Chaco kolem tří tisíc Čechů. V samotném městě Sáenz Peňa pak na 180 lidí z velkobílovickými kořeny.

Jejich původ připomenou šestidenní oslavy stého výročí založení severoargentinského města. Zúčastní se ho i delegace z Velkých Bílovic právě v čele se starostkou. „Odjíždíme v pátek ráno. Jede nás celkem osmnáct. Deset tanečníků, pět muzikantů a další lidé," vyjmenovala.

Před sebou mají náročný program. „Jedeme účinkovat na šest míst," prozradila Vlková.

Chtějí také zmapovat rodiny českých přistěhovalců kvůli novému projektu. „Rádi bychom pomohli s uspořádáním knihovny. Peníze na tuto snahu chceme získat od obcí, z nichž jednotlivé rodiny do Argentiny odešly. Uvidíme však, jestli na podporu svých krajanů přispějí," krčila rameny starostka.

Velkobílovičtí vezou i dvě pamětní desky. „Jedna bude věnovaná Českému domu a druhá krajskému městu, kde je guvernérem potomek velkobílovické rodiny Damborských. Připomínat by měla výročí založení Chaca," řekla.

Víno ředí ledem

Další dary, které přibalí do kufrů, budou pamětní mince, medaile nebo mák a extrakt Deko. „Rádi by měli sladkokyselý nálev na okurky," vysvětlila s úsměvem první žena Velkých Bílovic.

Proslulé velkobílovické víno ale protentokrát nechají doma. „Láhve jsou velmi objemné na přepravu. Ale už se těším, až ochutnáme argentinské víno. To se pije při pokojové teplotě a ředí se ledem, což je pro nás nepochopitelné, ale na druhou stranu argentinské červené víno je tak kořenité, že led je dobrou kombinací," přiblížila Vlková.