Na lužáneckých tenisových kurtech včera dopoledne hrálo sotva pár lidí. „To počasí nás obtěžuje, ale nedá se nic dělat, pravidelný trénink se musí dodržovat," pokrčil rameny jeden z tenistů David Musil.

Podobný názor má i triatlonista Filip Ospalý. „Mám raději chladnější počasí, ale trénovat kvůli vedru jsem nepřestal. Musím počítat s tím, že při závodě může být jakékoli počasí a je potřeba si na něj zvyknout," řekl Ospalý.

Tréninky neomezili ani hokejisté brněnské Komety. „Jsou sice nyní o něco kratší a víc dbáme na pitný režim, ale to jsou jediné změny. Dopoledne začínáme venku v devět hodin, kdy ještě vedro není tak hrozné. Odpoledne jsme zase v tělocvičně," vysvětlil trenér hokejistů Zdeněk Venera.

Ne každému však vysoké teploty při sportu vadí. „Na kole je mi jedno, jestli je dvacet nebo třicet stupňů. Horší je to odpoledne v práci ve vyhřáté hale, tam se opravdu nedá být," uvedl cyklista Zdeněk Havlíček, který si vyjel na cyklostezku u Poříčí. Podobný názor zastávala dvojice bruslařů. „Jsme sportovci, takže v pěkném počasí jdeme ven bruslit. Ale když jsou taková vedra, jezdíme spíše dopoledne, nebo večer," řekla Nikola Pospíšilová.

Zatímco ulice a hřiště jsou spíše prázdné, koupaliště v těchto dnech problém s návštěvníky nemají. Koupaliště Dobrák je i ve všední dny v provozu. Podle plavčíka Jaroslava Sedláka ale na takový nápor, jaký koupaliště zažilo v posledních dnech, nebyli připravení. „Přes víkend přišlo asi tři sta lidí, i přestože je padesátimetrový bazén zavřený. K dispozici jsou teď dva menší bazény. V prvním je hloubka od kotníků do sto čtyřiceti centimetrů a ve druhém do čtyř metrů hloubky. Je možnost si tedy i zaplavat," sdělil Sedlák.

Včera dopoledne navštívilo koupaliště sedmdesát lidí. „Bazén využívají hodně lidé z okolí, většinou rodiny s malými dětmi a nebo starší lidé," dodal plavčík.

I podle návštěvníků je nejlepším návodem na zvládnutí velkých veder využití koupaliště. „Je to jediná možnost, jak takové horko přežít," řekl jeden z příchozích Patrik Ben-Chenni.

Počasí komplikuje práci hlavně záchranářům. „O víkendu jsme každý den vyjížděli kvůli vedru k více než ke dvěma stům případům. Obvykle zkolabují staří nebo nemocní lidé. Vzácností ale nejsou ani případy, kdy lidé přecení svoje síly a sportují s takovým nadšením, až si přivodí úraz," upozornila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Dodala, že lidé také často zapomínají dodržovat pitný režim.

Vedra vydrží ještě několik dnů. Meteorologové ale varují také před silnými bouřkami z vedra.

V úterním vydání Brněnského deníku se dočtete také to, kam v Brně vyrazit na koupaliště, nebo jak vedro zvládají řidiči dopravního podniku, zahrádkáři a zemědělci.