Jedním z takových míst je třeba vodní elektrárna ve Vranově. „V útrobách elektrárny převládá sklepní teplota deset stupňů. Lidé se třeba dostanou i do míst, kde na sedmadvacet metrů betonu navazuje pětačtyřicet metrů vody,“ řekl vedoucí návštěvnického centra Rudolf Mynařík.

Nehezky začal nový pracovní týden řidič nákladního auta, které se v pondělí po jedenácté hodině dopoledne převrátilo u Řípské ulice v Brně.
Naložený náklaďák převrátil na bok. Při práci na staveništi u Řípské ulice

Komu deset stupňů nad nulou k ochlazení nestačí, může na vlastní kůži vyzkoušet teploty hluboko pod bodem mrazu v kryokomoře. Jednu takovou mají v Aqualandu Moravia. „Je vlastně opakem klasické sauny. Místnost je vychlazená na minus 110 až 140 stupňů Celsia,“ uvedl Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia. Návštěvníci v místnosti pobudou nejvýše tři minuty. Nezvykle nízké teploty mají na tělo pozitivní účinky. Brání se totiž uvolňováním zdraví prospěšných látek.

Netradiční ochlazení∙ Valtické podzemí nabízí teploty kolem 10 stupňů nad nulou.
∙ Podobně se lidé osvěží při prohlídce ve vranovské vodní elektrárně nebo Punkevních jeskyních.
∙ V atomovém krytu pod Špilberkem vládne 14 stupňů.


Příjemných deset stupňů čeká na návštěvníky také v podzemí Valtic na Břeclavsku. Prohlídku si zpříjemní sklenkou dobrého vína. „Podzemí propojuje unikátní labyrint třinácti vinných sklepů. Jejich počátky sahají až do třináctého století. Za válek sloužily i jako úkryt pro zvířata a lidi,“ popsal za Valtické podzemí Petr Krejčík.

Ještě o dva stupně níž se pohybuje teplota v Punkevních jeskyních na Blanensku.  Momentálně se tam sjíždí nejvíce lidí za celý rok. „V letní sezóně navštíví jeskyně každý den až třináct set zájemců. Na prohlídce je jedinečné, že se podívají do propasti Macocha ze dvou vyhlídek, mohou také ale dojít na její dno a podívat se zespodu,“ podotkl vedoucí provozu jeskyní Hynek Pavelka.

Masa betonu i teploty kolem čtrnácti stupňů zpříjemní prohlídku návštěvníkům také v brněnském protiatomovém krytu pod Špilberkem.

Teploty kolem třicítky jižní Moravu v příštích dnech zatím neopustí. „Denní teploty se budou pohybovat mezi čtyřiadvaceti a osmadvaceti stupni. V pátek ale teploty dosáhnou třiceti a vydrží do půlky příštího týdne,“ uvedl za brněnské meteorology Peter Hruška.

ELIŠKA KOUKALOVÁ, TEREZA KOŠŤÁLOVÁ

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Obsazeno, zní z kolejí univerzit. Zaplnily je zvyšující se ceny za pronájmy bytů