„Některé školy v Třebíči poté, co je kontaktovala policie, pustily žáky dříve domů. Bylo to spíše z preventivních důvodů, protože Městský úřad v Třebíči přijal mailovou komunikaci, ze které vyplývá, že by někdo mohl hrozit školám v Třebíči,“ sdělila Deníku mluvčí vysočinské policie Dana Čírtková před jednou hodinou odpolední,kdy mělo dojít k explozi.

Zdroj: Ráďa Hobzičovo

Ačkoliv bylo otázkou, nakolik je výhrůžka relevantní, policisté nic nepodceňovali a kontaktovali ředitele škol. „My jsme nevyhodnotili, že by byla situace na evakuaci, ale ředitelé některých škol zřejmě ukončili vyučování kolem poledne,“ dodala policejní mluvčí.

Radnice potvrdila, že tam výhrůžný e-mail přišel, konkrétně na podatelnu. „Pravděpodobně jsme nebyli jediné město, anonym tam psal, že ve školách v Třebíči byly umístěny výbušniny,“ sdělila mluvčí radnice Irini Martakidisová s tím, že ve všech mateřských, základních i středních školách ve městě byla pro odpoledne zrušená výuka.

Deník zajímalo, zda je možné citovat část výhružného e-mailu, který zřejmě přišel z ruské IP adresy. „Nainstalovali jsme výbušniny do několika škol ve vašem městě. Odfouknou ve 13:00. Sláva Rusku,“ přečetla Martakidisová část dopisu, kterým se radnice musela zabývat.

Ve Znojmě se evakuace týkala celkem 18 školních objektů, na jejich vyklizení spolupracovala policie s radnicí. Většina dětí šla s učiteli ven, do parku nebo do města. Hloučky vystrašených dětí pak byly k vidění například v Dolním či Středním parku ve Znojmě.