Dodržování podmínek budou kontrolovat odborníci z Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity. Vytvořili kvůli tomu desatero zásad, které musí rybářské podniky splňovat. Myslí třeba na systém chovu ryb, přikrmovaní, šetrnou přepravu ale i péči o rybníky a jejich okolí.
Podle rektora Mendelovy univerzity Jana Mareše je hlavním cílem nové certifikace zvýšení povědomí o chovu ryb. „Chceme zdůraznit lokálnost i kvalitu této suroviny a zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v České republice. Vedlejším efektem by mohla být i obnova rybničních sítí,“ popsal rektor Mareš, který se rybářství celoživotně odborně věnuje.
Rybářské podniky, které splní předepsané podmínky, získají certifikát a mohou využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Jestli ryba certifikát má, zjistí zákazníci na obalu konkrétního výrobku v supermarketu.
Ochrannou známku firmám uděluje Rybářské sdružení České republiky. „Už tady jsou různé mezinárodní a ekologické certifikace, které naše rybníky často splňují. Jejich udělení je ale drahé. Vydali jsme se proto cestou, abychom ten systém vytvořili nezávislý a zároveň dostupný jak pro rybáře, tak pro zákazníky,“ řekl ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl.
Celková cena za registraci by podle zástupců univerzity neměla přesáhnout čtrnáct tisíc korun. „Není to nic ziskového. Podpora udržitelného hospodaření v krajině je jednou z rolí Mendelovy univerzity. Rybářství se tady učí od roku 1949, má tedy svou tradici,“ řekl rektor Mareš.
Zatím certifikát získala dvě česká rybářství – Třeboň a Chlumec nad Cidlinou. Další společnosti myjí přibýt v příštím roce. „Registraci jsme spustili letos na podzim, proto to zatím stihly jenom tato dvě rybářství. Věřím, že se další brzy přidají,“ vysvětlil Mareš.
Jedním z iniciátorů nové certifikace byla i společnost Albert. Podle ředitele pro udržitelnost společnosti Jiřího Marečka má ochranná známka zvednout zájem o české ryby a zákazníkům garantovat jejich kvalitu. „Nejprodávanější rybou je u nás losos. Má mezinárodní ochrannou známku, díky které je dnes na pravidelném jídelníčku řady lidí. Pokud se to povede i s českými rybami, bude to mít výhody pro rybáře, zákazníky i přírodu,“ vysvětlil Mareček.
Češi jsou dlouhodobě na chvostu v evropském srovnání konzumace ryb. Zatímco průměrný Evropan sní přes pětadvacet kilo rybího masa za rok, v České republice je průměr pod pět kilo na osobu. „Z toho je pouze pětina sladkovodních ryb českého původu. Většina z toho jsou kapři, z nichž osmdesát procet sní lidé na Vánoce,“ uvedl Lukáš Harabiš z Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity. Cílem podle něj je, aby se sladkovodní ryby dostávaly na talíř i v ostatních částech roku.
Desatero zásad udržitelného chovu ryb:
• Uzavřený systém chovu - rybářství je soběstačné a nemusí nakupovat mladé ryby odjinud.
• Eliminace nežádoucích druhů ryb - rybářský podnik aktivně bojuje proti šíření nežádoucích druhů ryb, například střevličky východní.
• Maximální výše rybí osádky - v rybníce není vice ryb, než je stanovená hodnota.
• Přikrmování ryb - základem krmiva je přirozená potrava, rybáři přikrmují pomocí kvalitní směsi (obiloviny, pšenice).
• Šetrné zacházení s rybami - s rybami je zacházeno šetrně, například při odchytu a přepravě.
• Použití léčiv - léčiva a krmiva s léky rybáři používají jen v odůvodněných případech.
• Hnojení rybníků - rybáři hnojí rybníky podle předepsaných pravidel, podporují tak rozvoj přirozených živin.
• Vápnění rybníků - rybníky jsou pravidelně ošetřovány a dezinfikovány. Předchází se tak nemocem a zvyšuje množství živin.
• Péče o rybníky a břehy - rybníky a hráze jsou pravidelně odbahňovány a kontrolovány
• Mimoprodukční funkce rybníků - rybník má i další funkce, například rekreační, vodohospodářské nebo ekologické. Rybáři zvelebují i okolí rybníků, například informačními tabulemi.
Zdroj: https://uchr.cz