Na výběr má dva typy. Rolovanou a nově právě také řezanou. „Určitě si dejte, my jsme měli borůvkovou s mangem. Vynikající a osvěžující!!“ pochvalují si Martina a Luboš z Českého ráje, kteří si na jihu Moravy naplánovali čtyřdenní cyklovýlet.

Juriga, který pochází z Pavlova, ale žije s partnerkou Evou Hrubou v Dobrém Poli, převzal před lety bistro po matce. A začal s experimenty. „Zmrzlina a její mě fascinovala už jako malého kluka. Rád jsem pozoroval, jak se připravuje točená. Jsem vyučený kuchař, číšník, takže jsem vlastně zůstal v oboru,“ usmívá se sympatický zmrzlinář.

Začal s rolovanou zmrzlinou, která se pomocí špachtlí připravuje na mrazící pánvi. „Na pánvi se zpracovává směs, ta se následně rozetře se, přidá se k ní čerstvé či mražené ovoce, ale i sušenky, smetana, případně zmrzlinové základy. Směs pomalu mrzne, rozetře se na pánvi na tenký plát a sroluje se špachtlí,“ popisuje proces výroby Juriga.

Manželé Drtílkovi převzali v Hlohovci farmu po Klářině zemřelém otci. Na památku po něm ji pojmenovali Spěvákova farma.
Žijí příběh filmových Bobulí. Přijeli si jen pro koťata, teď farmaří v Hlohovci

Původ má tento typ zmrzliny v Číně. „Ovšem nejvíce jej zpopularizovali v Thajsku. Zde jsem tuto zmrzlinu ostatně poprvé ochutnal i já,“ vypráví.

Když se vrátil domů, začal se pídit po tom, zda by bylo možné tento druh zmrzliny vyrábět i v Pavlově. „Sehnal jsem v Číně výrobce s certifikací pro Evropskou unii, objednal jsem první stroje a začal se učit. Nebylo nikoho, kdo by mě zaškolil. Vsadil jsem tedy na metodu pokus – omyl, vymyslel pár receptů, z nichž mnohé fungují dosud. Kupříkladu banánová s oreo sušenkami,“ usmívá se Juriga.

Zájem o zmrzlinu ze strany lidí a dlouhé fronty. Ty ho s přítelkyní loni přivedly k myšlence sortiment zmrzliny rozšířit. „Chtěli jsme něco rychlejšího na přípravu, ale zároveň zajímavého. Protože se mi skutečně líbí Asie, street food, a stále vzpomínám na Thajsko, kde byla zmrzlina jedním obrovským festivalem chutí, zhlédl jsem se v takzvaném bingsoo. Je to jihokorejský dezert, vlastně jde o led nastrouhaný na prášek, který je přelitý kupříkladu sladkým kondenzovaným mlékem, ochucenými sirupy, či obsypaný ovocem,“ popisuje zmrzlinář.

Mikulovská svozová společnost odstartovala mytí a dezinfekci nádob určených na plasty, směsný komunální či bioodpad.
Myčka popelnic: za směnu až 200 nádob. Podívejte se, jak funguje

Poprvé ochutnal bingsoo před dvěma lety v nově otevřené jihokorejské kavárně v Praze. „Dumal jsem nad tím, jak to vyrobili. Pak jsem zjistil, že existují stroje, které zmrzlinu ořežou na tenké plátky. Připodobnil bych to ke zmrzlinovému gyrosu,“ směje se muž z Pavlova.

Více jak dvoukilové zmrzlinové válce připravují majitelé ve výrobně v Břeclavi. V bistru pak jen řežou a porcují. „Ideální je tento způsob přípravy především pro ovocné sorbety. Osvědčil se nám ale třeba i u makové zmrzliny,“ zmiňuje Juriga.

Otevřeno mají v Bistru Přístav denně od deseti hodin dopoledne do osmi hodin do večera. Na tento víkend připravují zbrusu novou kombinace kiwi, ananasu a citronu, kterou ozvláštní nařezaná citronová kúra.