Představitelé Jihomoravského kraje potřebovali spolu se stěhováním asistenčního centra z výstaviště do menších prostor v Hněvkovského ulici vybudovat kapacitu pro dočasné ubytování uprchlíků. „Jedná se o krátké přechodné ubytování pro lidi, kteří musí být lustrovaní ze strany Maďarska, což většinou dva dny trvá,“ přiblížil hejtman Jan Grolich. Při prvních důslednějších lustracích se podle něj ukazuje, že dvacet procent uprchlíků má maďarské občanství, tím pádem nemají nárok na žádnou pomoc.

Pro formu stanového městečka se rozhodli i na základě zkušeností z jiných krajů. Hejtman zdůraznil, že se nejedná o dlouhodobější ubytování jako například v Praze. „Nebude sloužit pro lidi, kteří se sem vrací z Maďarska nebo Ukrajiny pro vyplácení další dávky,“ ujistil.

Ani skupinek romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří se od začátku května objevují před brněnským hlavním nádražím. „Jsou to lidé, kteří odmítli ubytování. Přijeli si jenom pro sociální dávky,“ konstatoval krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

Čerpací stanice. Ilustrační foto.
Cena benzinu na jihu Moravy po snížení daně: pokles o 2 koruny i plán zdražovat

Hasiči použijí pro městečko technologii takzvaných Ikea domků. „Jeden domek šest mužů či žen staví zhruba tři a půl hodiny. Rozhodli jsme se pro zvýšení komfortu pracovat i na podsadách, domky budou mít dřevěné podlahy,“ řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Ve středu na místě bylo zhruba sedmdesát hasičů.

Místo, kde domky pro uprchlíky vzniknou, bývalo běžně při motocyklových velkých cenách obsazeno motoristickými fanoušky. Pozemek patří podnikateli Karlu Abrahamovi. „Bylo pro nás důležité, aby fungování městečka neomezovalo provoz dráhy a celého areálu, což nebude. Nebyl problém vyjít kraji vstříc,“ komentoval za Automotodrom Brno mluvčí Petr Boháč.

Představitelé kraje počítají, že s majitelem pozemku uzavřou nájemní smlouvu. Výše nájmu zatím není jasná. „Předpokládáme, že smlouva bude do konce září," nastínil Grolich.

Přiznal, že řešili několik variant v centru i mimo. „Jakmile jsme to oznámili v jakékoliv městské části nebo jakékoliv obci v okolí Brna a dozvědělo se to vedení obce a obyvatelé, lidé mají strach, hned se podepisují petice," přiblížil Grolich.

Zásah hasičů při nočním požáru restaurace v Brně.
Půlnoční požár zlikvidoval brněnské bistro, podívejte se na zásah hasičů

Uprchlíci budou mít v městečku pitnou vodu, sociální zázemí včetně sprch i zajištěnou stravu. „Bude tam i program pro děti ve spolupráci s IQ Roma servis," zmínil hejtman. Servis pro uprchlíky by mělo na místě zajišťovat přes den asi deset pracovníku, některí by tam měli být i přes noc.