KÁVOVÁ OSVĚTA. Cílem pořadatelů festivalu je šířit mezi lidmi povědomí o kvalitní kávě. „Že cappuccino má mít optimální teplotu, aby se dalo vypít hned po podání, je jen jedna z mnoha věcí, které zákazníci často netuší,“ řekla Sabina Slavíková z firmy Kofi-Kofi.

ŘÍZENÉ DEGUSTACE. Celosvětově uznávaná forma ochutnávky kávy se nazývá cupping. Řízenou degustaci, na které zákazníci vyzkouší deset druhů káv, pořádá v úterý kavárna Kávová Hvězda v Jezuitské ulici. Začíná v pět hodin odpoledne. Návštěvníci se musí předem registrovat a zaplatit sto korun.

KÁVOVÉ PIVO. V podniku Park Lane Cafe v Lužánecké ulici zaměstnanci při příležitosti festivalu nachystali kávové speciality. Vsadili zejména na netradiční spojení kávy s alkoholem. Návštěvníci mohou od pondělí do neděle ochutnat například Aperol espresso nebo pivo s příchutí kávových bobů.

FILTROVANÁ KÁVA

Igor Czajkowski, majitel kavárny Mezzanine, vidí trend v oboru ve filtrované kávě. „Její příprava zabere zatím mnoho času,“ upozornil Czajkowski. Kurz s názvem Jak na filtrovanou kávu pořádá v neděli v šest hodin odpoledne Podnik Café v Peroutkově ulici.

KÁVOVÉ TRHY. V posledních ročnících Týdne kávy si Brňané a návštěvníci města zvykli na centrální kávové trhy. Ty letos akci doprovázet nebudou. „Trhy na sebe strhávaly velkou pozornost. Chceme ji letos věnovat zúčastněným kavárnám,“ vysvětlila koordinátorka festivalu Kateřina Bilíková. Všechny workshopy, přednášky i výstavy se tak odehrají v prostorách přihlášených podniků.

Podrobný program festivalu najdou zájemci na webových stránkách www.tydenkavy.cz.

KAMILA LORENZOVÁ