VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tuny jídla a miliardy korun rodičů v koši. Škola chce bojovat proti plýtvání

Jižní Morava - Do boje proti plýtvání jídlem se zapojili v základní škole na Znojemsku. Podle odhadů pracovníků školních jídelen děti vyhazují až třetinu připravených jídel.

13.3.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Žák přichází k okénku, aby odevzdal tác s talířem od oběda. Nejdřív ale téměř celé maso mizí v koši. Hned na to ho jeho spolužák poprosí, aby mu vysvětlil, proč to udělal. Zhruba tak bude vypadat jeden z bodů programu boje proti plýtvání na škole ve Višňové na Znojemsku. „Chceme naučit děti lepšímu vztahu k jídlu. A podle jejich názorů a poznatků poupravit skladbu pokrmů. Tu jsme už nyní obohatili především o zdravé suroviny,“ řekl ředitel Jiří Beran.

Škola ze zapojila do projektu Miluji jídlo, neplýtvám, za kterým stojí lidé z programu Skutečně zdravé školy. „Přejeme si, aby se do výzvy zapojilo co nejvíc škol. Množství vyhazovaného jídla si zaslouží naši pozornost,“ uvedl ředitel z programu Skutečně zdravá škola Tomáš Václavík. Dodal, že pro učitele připravili návody, jak děti poučit.

Podle Václavíka končí v koši ročně v České republice až pětačtyřicet tisíc tun potravin a rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až dvě a půl miliardy korun.

Plýtvání potvrdila i Anna Kloudová, která pracuje v jídelně v Základní škole Mikulovice na Znojemsku. „Zrovna dnes jsem měla službu a žáci ve velkém jídlo vraceli. Jsou zmlsaní,“ podotkla Kloudová.

O projektu
• Miluji jídlo, neplýtvám je výzva pro školy, aby omezily vyhazování potravini ve školních jídelnách.
• Za projektem stojí program Skutečně zdravá škola.

I když se do kampaně zapojila zatím jen jedna škola z jihomoravského příhraničí, do programu Skutečně zdravé školy se jich hlásí hned několik. Cíl je nabídnout dětem kvalitní pokrmy a rozvíjet u nich zdravé stravovací návyky.

První kroky podnikly v Miniškolce Mateřídouška v Hodoníně. „Jsme zapojení už delší dobu, ale zatím se s programem seznamujeme,“ zmínila tamní ředitelka Renata Herodesová.

Podobné je to v mateřské škole v Klentnici na Břeclavsku. „Máme bylinkovou zahradu, pěstujeme si vlastní rajčata, okurky, dýně. Splňujeme tak už zčásti myšlenku zdravého stravování,“ sdělila tamní ředitelka Ivana Papajová.

Projekt podporuje i ministerstvo zemědělství v jídelně pro své zaměstnance. „Vaříme převážně z čerstvých nezpracovaných surovin. Chráníme tím zdraví našich strávníků,“ sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Helena Šindlerová.

Myšlenka se zamlouvá i Petře Hrazdilové z Břeclavi. „I doma vařím dětem zdravě, takže bych byla ráda, když by k tomu stejně přistupovaly jídelny,“ podotkla.

Autor: Aneta Beránková

13.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní dělníci ve výrobě pracovník/ce na obšívání volantů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Pracoviště: Dlouhá 101, Ráječko, 679 02 Rájec-Jestřebí.. Pracoviště: Handsuren klímová, Dlouhá, č.p. 101, 679 02 Rájec-Jestřebí. Informace: Handsuren Klímová, +420 608 251 035. Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 20 000 Kč Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Pekař/ka, prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Jak bude vypadat váš pracovní den na pizze?, -ráno zaděláte těsto, -připravíte si suroviny a začnete péct, -provoníte celé parkoviště před Kauflandem a přilákáte první hladovce, -své výrobky potom postupně prodáváte a komunikujete se zákazníky, -postupně pečením doplňujete sortiment, Co od vás potřebujeme?, -manuální zručnost, -vstřícné a příjemné chování, -smysl pro kolektivní práci, -spolehlivost a odpovědnost, -zkušenosti na obdobné pozici v gastroprovozu jsou výhodou, ne však nutností - vše vás naučíme., Nabízíme: Příspěvky na penzijní i životní pojištění, stravenky v hodnotě 70 Kč za 15Kč,měsíční příspěvek na relaxaci, Vánoční odměny a po 3 odpracovaných letech 5 dnů dovolené navíc., První kontakt na mail: reditel@spizza.cz. Pracoviště: Špizza pizza s.r.o. - provozovna boskovice, Rovná, č.p. 2460, 680 01 Boskovice. Informace: David Kristejn, . Výroba - Ostatní strojírenští technici Operátor/ka dat. 17 000 Kč Ostatní strojírenští technici Operátor/ka dat. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , -vypracování přípravných dokumentací pro technickou sekci,, -zpracování projekčních podkladů jednodušších sestav,, -vedení technické dokumentace,, -zakládání výrobních kusovníků,, -zadávání dat do IS., , , Požadujeme: , -SŠ s maturitou ve strojírenském oboru,, -znalost konstrukčních programů,, -zkušenost s prací v IS výhodou,, -znalost práce na PC (Word, Excel, Outlook),, -loajalitu, , -pečlivost,, -praxe na obdobné pozici výhodou., , Nabízíme:, -zázemí silné tradiční společnosti,, -odpovídající finanční ohodnocení,, -firemní výhody (jazykové kurzy, dotované stravování, odborné vzdělávání atd.).. Pracoviště: Čkd blansko holding, a.s., Gellhornova, č.p. 2228, 678 01 Blansko 1. Informace: Kateřina Kohutová, +420 516 403 721. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 14 900 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: Pracoviště: nám. Krále Jiřího č.p. 361, 679 72 Kunštát na Moravě., Praxe v šití na průmyslových šicích strojích minim. 1 rok.. Pracoviště: King style s.r.o. - provozovna kunštát, nám. Krále Jiřího, č.p. 361, 679 72 Kunštát na Moravě. Informace: Šárka Neničková, +420 516 410 509,603 523 764.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejlepší svačinu roku připravila osmnáctiletá studentka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna na Vyškovsku Aneta Vyhnánková.

Vsadila na špenát. S panini Pepka námořníka ovládla soutěž o nejlepší svačinu

Centrum Blanska čelilo o sobotním podvečeru nájezdu krampusáků.
20

Náměstí se proměnilo v peklo. Krampusáci rozplakali děti, děsili i dospělé

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

Stanice hyperloopu v Brně? Dřevěný mrakodrap. Návrh se líbí i vedení města

Brno /VIZUALIZACE/ – Poslouží lidem k práci, bydlení anebo přestupu na hyperloop. Studenti z brněnské techniky navrhli mrakodrap, který za padesát let může být součástí cestování ve vysokorychlostních kapslích. Zájem o stanici projevili i brněnští radní.

První na jižní Moravě: mobilní aplikace spočítá volná parkovací místa u nádraží

Blansko – Zaparkovat u vlakového nádraží v Blansku je často problém. I když má kapacitu přes dvě stě míst, bývá plné. Využívají ho hlavně lidé, kteří po odstavení auta dále cestují vlakem. Některé řidiče odradí i pohled na zaplněnou plochu, další místo se ani nesnaží hledat a parkují jinde. Nyní jim pomůže unikátní sledovací systém, který jim sdělí, jak je parkovací plocha vytížená a kolik zbývá volných míst.

Novorozená miminka Blanenska 49. týdne 2018

Blanensko - Novorozená miminka 49. týdne 2018. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT