CELÉ TÉMA O TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRCE NAJDETE VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Kašpar, Melichar a Baltazar za zpěvu známé koledy My tři králové jdeme k vám s příchodem roku 2017 opět vyrazili do jihomoravských ulic. Na rozdíl od tří králů, kteří se přišli do Betléma poklonit novorozenému Ježíšovi, nenesou dary, ale prosí lidi o příspěvek pro potřebné. Tradiční tříkrálová sbírka se v republice koná již po sedmnácté a na jižní Moravě do ulic letos vyrazilo více než čtrnáct tisíc koledníků. Lidé jim mohou přispět až do patnáctého ledna.

Peníze, které lidé koledníkům do kasiček dají, pomohou potřebným přímo v regionu. Výtěžek ze sbírky totiž poputuje zejména na projekty místních charit, jenž sbírku pořádají. „Peníze vybrané v Brně půjdou na projekt brněnské diecézní charity, a to na založení a rozvoj nové terénní Asistence svatého Františka pro pomoc lidem na ulici, nebo se s jejich pomocí zaplatí rekonstrukce vyhořelého Domova svaté Anežky pro staré lidi," popsala účely sbírky mluvčí brněnské Diecézní charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Také v Hodoníně lidé příspěvkem pomohou bezdomovcům, protože vybrané peníze poputují na stavební práce na nové noclehárně pro bezdomovce. V Rajhradě zase lidé přispějí na pomoc nevyléčitelně nemocným.

Kromě koledování od domu k domu se tříkrálová sbírka pojí i s benefičními koncerty s přívlastkem tříkrálové, jako třeba dvacátého ledna ve Znojmě, nebo průvody tří králů. „Ve čtvrtek od Petrova přes centrum Brna projde průvod se třemi králi na velbloudech, kteří se pak zastaví u kostela svatého Tomáše na Moravském náměstí, kde budou živé jesličky," popsala mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková. V Brně v průvodu zazní i zpěv. Lidé podobné procesí uvidí i ve středu v Hodoníně nebo v pátek v Břeclavi.

Do sbírky každoročně přispívá také Brňanka Mária Volková. „Shodou okolností mám šestého ledna narozeniny, proto jsem je vždy slavila tím, že jsem přispěla koledníkům," řekla žena. Od loňského roku také začala sama koledovat v brněnském Králově Poli a koordinuje místní dobrovolníky.

Tříkrálovou sbírku pořádají jednotlivé charity, každý rok se ale vyskytují i falešní koledníci. Loni k takovýmto případům dvakrát lidé volali brněnské strážníky. „Ani u jednoho z případů jsme po prošetření nezjistili podvodné jednání. Poslední případ, kdy bylo podezření oprávněné, se stal v roce 2013 a falešné výběrčí jsme předali státním policistům," uvedl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Lidem doporučil, aby v případě podezření na falešné koledníky zavolali strážníkům co nejdříve a dobře si zapamatovali popis. „Pak je větší šance, že podvodníky dopadneme," řekl Šoba. Pokud jsou lidé nejistí, mají právo požádat koledníky o průkaz koledníka.

Tříkrálová sbírka. Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Foto: DENÍK/Attila Racek