Za první dva dny akce policisté na místě pokutovali čtyřicet chodců, patnáct řidičů a jednoho cyklistu. Pokuty pro chodce činily do dvou tisíc korun, pro řidiče mohla jízda na červenou znamenat pokutu až dva a půl tisíce korun a ztrátu pěti bodů. Přestupky, které policisté nevyřešili hned, předali do správního řízení.

Podle jihomoravského koordinátora Besip Pavla Čížka může za neukázněnost řidičů hlavně hustá doprava. „I hodně vybodovaných řidičů svědčí o tom, že je na čem pracovat. Situaci může zlepšit výchova a vzdělávání mládeže," uvedl už dřív.

Bezpečnostní kontroly přechodů
• Policisté kontrolovali přechody v Brně.
• Brňané podle strážců zákona ignorují červené světlo semaforu. Loni jelo v Brně na červenou přes pět set řidičů, na zelený signál nepočkalo ani tři a půl tisíce chodců.
• Za první dva dny akce pokutovali policisté čtyřicet řidičů, patnáct chodců a jednoho cyklistu.
• Jeden řidič se pokoušel ujet, byl pod vlivem alkoholu a bez dokladů. Hlídka mu musela pohrozit střelnou zbraní.

Hned první den kontrol přechodů přinesl určitou kuriozitu. „Řidič projel přímo před hlídkou na červenou a pokusil se ujet. Policisté ho ve spolupráci s druhou hlídkou po několika minutách zablokovali a pod hrozbou použití střelné zbraně donutili opustit auto, v němž se zamkl. Nakonec mu naměřili necelé dvě promile," popsal Šváb.

Mluvčí dodal, že řidič u sebe neměl doklady od auta ani řidičský průkaz. Nepožádal si totiž o jeho vrácení. Muž čelí kromě jiného podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Některé chodce takové kontroly v Brně těší. „Bezpečnostní akce jsou užitečné, mnozí lidé mají pocit, že jsou nesmrtelní, a na silniční pravidla vůbec nedbají," řekla studentka Aneta Rybová. Sama prý na červenou občas chodí, ale jen výjimečně. Pokud opravdu spěchá a jen v málo frekventovaných místech.

Objevují se ale i opačné názory. „Podle mě by se policisté měli soustředit na důležitější věci, než je jízda na červenou," myslí si Brňan Aleš Tichý.

Poslední neukázněné účastníky silničního provozu chytali policisté ještě v úterý večer. Kompletní výsledky zatím nemají.

ELIŠKA SRNCOVÁ