Jedno z nejproblematičtějších míst v Brně, které často lidé používají namísto odpadkového kontejneru, je Červený kopec. Jde o jednu ze dvou národních přírodních památek v Brně. V dubnu loňského roku šestatřicet dobrovolníků nasbíralo osm tun odpadu a podle zjištění Rovnosti budou mít i letos dost práce. „Nechápu, proč se zrovna na Červeném kopci hromadí tolik odpadu. Nedá se tam dostat autem. Letos se místo chystáme znovu uklidit, pomáhají nám městské části Brno-střed a Bohunice a také Agentura ochrany přírody a krajiny," uvedl mluvčí a jeden z organizátorů akce Radek Janoušek.

Kampaň Ukliďme Česko
∙ je čtvrtý ročník dobrovolnické úklidové akce pořádané na území celé České republiky
∙ hlavní úklidová vlna se letos koná 8. dubna
∙ zakladatelem je Miroslav Kubásek
∙ v roce 2016 se akce spojila s kampaní Ukliďme svět
∙ cílem účastníků je uklidit nelegální černé skládky a jiný nepořádek
∙ loni se zúčastnilo 86 tisíc lidí
∙ účastní se také městské části, školy, firmy nebo strážníci
∙ dobrovolníci uklízí Červený kopec, okolí řeky Svratky, Denisovy sady, Židenice, Bohunice a mnoho dalších míst v Brně

Podobný nepořádek jako na Červeném kopci redaktoři Rovnosti po roce našli i kolem řeky Svratky. Poblíž Velodromu tam odpadky pomáhají uklízet i brněnští strážníci. „Do akce se zapojujeme rádi. Sami navrhujeme lokality, které je potřeba uklidit. Využíváme i mobilní kamerový systém. Kamery jsou v korunách stromů, můžeme se k nim připojit přes internet a na místo vyrazit. Je to lepší, než tam chodit ve služebním oblečení, které je nápadné," uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Podívejte se na reportáž z loňského ročníku => Dobrovolníci uklízeli Česko. Mezi odpadky našli i živou užovku a hromadu šneků

O tom, že by v problematických místech působili preventivně, zatím organizátoři akce Ukliďme Česko neuvažují. Úklidy vnímají jako společenskou akci. Akce jsou totiž často spojené s doprovodným programem. Dobrovolníci se po úklidu sejdou a pořádají společné pikniky a opékání.

Stejně je tomu také v Jundrově, kde lidé každoročně sbírají odpadky na břehu řeky Svratky a i na tomto místě je letos znovu na některých místech nepořádek. „Úklidy řeky jsme pořádali se spolkem Náš Jundrov už před vznikem akce Ukliďme Česko. Pomáhají nám i vodáci. Letos se chystáme znovu. Jde vlastně o společenskou záležitost, odpoledne se všichni sejdeme," řekla starostka Jundrova Ivana Fajnorová.

Loni uklízeli v okolí svých škol i studenti Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity v akci s názvem Studentské odpadkobraní. „Letos se přesouváme jinam. Dvacátého dubna uklidíme oblast Odkaliště Hády. Navíc se k nám připojí i Veterinární a farmaceutická univerzita. Večer pak pořádáme společné opékání," popsala Eliška Matyášová z organizace Studentské Brno.

Podle organizátorů kampaně jsou společné úklidy důležité hlavně ve větších městech. „Ve srovnání s menšími vesnicemi jsou města anonymnější. V malých obcích se lidé o životní prostředí starají a kontrolují se navzájem. Nepořádek se neobjevuje tak často," doplnil Janoušek.

SIMONA FERULÍKOVÁ
DANIEL HRBOLKA