Jenže v posledních týdnech se zaprášilo nejen po patnácti set hus. „Když nemáme ty, tak chtějí zákazníci aspoň kachny. Jenže ty už také nemáme. Lidé si tak u nás mohou koupit už jen ryby,“ sdělila Pavlína Čučková, která má v podniku na starosti právě prodej vodní drůbeže. Včetně hus, kterých chovají z kapacitních důvodů v posledních letech zhruba stejně. Na patnáct set navýšili počet hus v roce 2017.

Podobně jsou na tom i jinde. Husy už vykoupili i zákazníci farmy v Rohozné na Vysočině, kde šli do sezony s nižšími stavy. „Za první vlny jsme se rozmýšleli, jestli vůbec do výkrmu hus půjdeme. Rozhodli jsme se do rizika jít. Na podzim přišla krize, která se projevila u restaurací, ale prodejny, řetězce a drobní odběratelé své objednávky potvrdili,“ přiblížil za rodinnou farmu Josef Tichý.

Luhačovická minerální voda Vincentka slaví 200 let ve skle. Speciální edice u té příležitosti má tmavší barvu více do zelena (vpravo).
Vincentku pijete z lahví 200 let. Výročí slaví novou zelenou barvou z Kyjova

Ti, co si husy nerezervovali, to letos budou mít složité. „Letos jsem si chtěl konečně na Martina upéct husu, ale zatím jsem ji nesehnal,“ potvrdil třeba Dan Kordula z Ratíškovic.

I letos ale mají zájemci možnost si objednat už profesionálně připravené svatomartinské menu. A to přesto, že provoz restaurací je kvůli protikoronavirovým opatřením omezený. Zájem řady lidí potvrdil i Roman Šikuta, provozní vedoucí restaurace na Bukovanském mlýně, kde od příštího pátku nabízejí i rozvoz rodinného svátečního obědu s celou upečenou husou. „Lidi si už teď objednávají. Za normálního stavu, když jsme měli otevřenou restauraci, jsme prodali přes tisíc porcí. Nyní jich bude sice méně, ale doufáme alespoň v desítky rozvozů,“ přiblížil Šikuta.

Zástupci soukromé firmy darovali hodonínské nemocnici 130 kilogramů povidel a 120 litrů rakytníkového sirupu.
Zdravotníci dostali povidla i sirup na posílení imunity

Na letošní specifickou svatomartinskou poptávku se připravili také v supermarketech. „V naší nabídce máme již od minulého týdne mraženou husu včetně dílů prsa a stehna. Od středy, kdy začala nová akce, navíc nabízíme chlazenou husu a také jednotlivé díly,“ sdělila například mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl s tím, že v prodeji mají i některé husí speciality.

To Simona Klimková zřejmě i letos husímu pokušení odolá. „Jsem spíš na kachny. Nevím, jestli bych se pustila do husy, kterou jsem ještě v životě nepekla,“ dodala rodačka z Kostelce.