VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinská vína se navzdory počasí vyvedla. Hlavně červená, říká sommeliér

Jižní Morava /ANKETA/ - Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína. „I navzdory tomu, že letošek nebyl pro vinaře příznivý, se lidé mohou těšit na velmi dobrý ročník. Obzvlášť zajímavá budou třeba červená vína,“ zhodnotil hlavní sommeliér Národního vinařského fondu Marek Babisz.

8.11.2017
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Celkově je letos připravených dva miliony a dvě sta tisíc lahví svatomartinského vína. Když před třinácti lety Vinařský fond s udělováním licence Svatomartinské začínal, bylo jich jen více než sto tisíc. Pak už počet každoročně strmě stoupal. „Každý rok jich vinaři připravili o padesát až sto procent víc. Od roku 2011 se počet lahví pohybuje kolem dvou milionů a v dalších letech očekáváme podobná čísla,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Byť je totiž mezi vinaři o značku Svatomartinské zájem a počty přihlášených vzorků stoupají, velký příliv dalších vinařů s dalšími víny se už nečeká. „Vinaři zjistili, že svatomartinské je hit, přišli ale také na to, že jeho výroba není jednoduchá. Ne každý je dokáže vyrobit dostatečně kvalitní na to, aby získalo licenci,“ vysvětlil Babisz.

Vína, které získají známku Svatomartinské, vybírá komise pěti sommeliérů. Musí mít degustátorské zkoušky a zkušenosti, hodnotit mladá vína není snadné. Každý člen komise vzorek oboduje, celkový počet bodů vzchází z průměru hodnocení jednotlivých členů.

Letos komise známku Svatomartinské udělila třeba i deseti vínům vinařství Patria z Kobylí na Břeclavsku. To nabízí svatomartinská téměř od začátku tradice. „Lidem se od nás vždy líbí Müller Thurgau. Je hodně aromatický a aromatická bílá vína konzumenty lákají. Jejich lahve máme už nyní ze skladů vyprodané, lidé je najdou v maloobchodě, část z deseti letošních vín jsou určená do gastronomie,“ zmínila vedoucí obchodního oddělení vinařství Martina Floriánová.

Podle ní si lidé svatomartinská vína skutečně oblíbili. „Poptávka po mladých vínech je obrovská. S gastrořadou svatomartinských vín jsme začínali loni, a letos byl zájem o ni o čtyřicet procent větší. Kvůli velké poptávce jsme také dosadili odrůdu Veltlínské červené, což je jedna z odrůd přípustná pro svatomartinská vína,“ dodala Floriánová. Poprvé by jejich svatomartinské Veltlínské červené mohli milovníci vína ochutnat za čtyři roky.

O nálepku Svatomartinské letos usilovalo 430 vzorků vín, uspělo jich 379. Moravská svatomartinská vína mají i letos logicky nad českými početní převahu. „Nejvíce jsou zastoupená bílá vína, a z nich odrůda Müller Thurgau. Vína totiž také podléhají módě, platí to i pro svatomartinské. Nyní se víc pijí růžová a bílá vína, červená jsou trochu opomenutá,“ podotkl Machovec.

Pravé Svatomartinské víno lidé poznají podle etikety. „Svatomartinská vína jsou označena známým logem Martina na koni, a to na etiketě. Na záklopce či šroubovém uzávěru lahve letos nově lidé najdou symbol skleničky v národních barvách, jak od letošního roku určuje vinařská legislativa,“ popsal Machovec.

Svatomartinské lidé mohou, ale nemusí vypít hned. „Je však potřeba jej spotřebovat nejpozději do jara, pak by mohlo začít ztrácet svoji výjimečnou chuť,“ upozornil Machovec.

Právě svěžest a aromatičnost podle jednatele mutěnického Vinařství Štěpánek Petra Štěpánka lidi na mladých vínech nejvíc lákají. Vinařství letos nabídne čtyři svatomartinská vína. „Letos poprvé jsme přidali i bílou odrůdu Muškát moravský. Vyzvedl bych od nás ale Zweigeltrebe rosé, toto růžové víno je zajímavé, lidi na něm přitahuje ovocné aroma,“ uvedl Štěpánek, jehož vinařství se o licenci ucházelo po čtvrté.

Mezi milovníky vína oblíbená růžová odrůda Zweigeltrebe ale mezi svatomartinská vína nepatřila vždy. Licenci Svatomartinské totiž mohou získat jen určité odrůdy vín, které u nás dozrávají dříve a vinaři z nich dokáží včas vyrobit kvalitní víno. Nyní jich je šest, seznam se postupem let rozrůstal. Zweigeltrebe přibylo poslední, patří mezi ně čtvrtým rokem. „Další odrůdy v blízké budoucnosti už zařazovat neplánujeme.

Mezi vinaři se sice objevují náznaky, že by další odrůdu přijali, zatím to ale navrhují jen jednotlivci. Pokud se ozve vinařů víc, budeme postupovat demokraticky, ale množství odrůd nechceme rozšiřovat donekonečna,“ řekl Machovec.

Husa v restauraci? Letos jen s rezervací

Brno - Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří pečená husa. Kdo si ji nestíhá upéct doma, může vyrazit na hodové menu do restaurace. V některých podnicích však nemá bez rezervace šanci.

V restauraci Mazaný Anděl na Šilingrově náměstí v Brně připravují už několik let Svatomartinské hody. „Lidé si mohou objednat buď celou večeři s předkrmem i zákuskem, nebo jenom hlavní chod. K huse je samozřejmostí svatomartinské víno. Dodržujeme ale tradici a otevíráme ho opravdu až jedenáctého v jedenáct dopoledne,“ řekla za restauraci Blanka Horáková.

Součástí svatomartinského menu je u Mazaného Anděla kromě pečeného husího stehýnka s červeným nebo bílým zelím také předkrm z kachních jatýrek a svatomartinský koláč jako dezert. Jednoho člověka tyto tři chody vyjdou na necelých čtyři sta korun.

Zájem lidí o svatomartinské menu je obrovský. „Většina míst je obvykle předem zabraných. Pokud někdo přijde a nebude mít rezervaci, je dost nepravděpodobné, že se mu podaří si sednout. Musel by mít velké štěstí,“ vysvětlila Horáková.

Restaurace Montenegro pub v brněnské Kotlářské ulici letos láká na husí speciality podruhé. „Kromě klasické husy se zelím a knedlíkem chystáme také husí kaldoun,“ uvedl majitel restaurace Stanislav Hladůvka.

I v této restauraci se lidé musí připravit na nával. „Je to podobné jako třeba na Zelený čtvrtek. Lidé si svátek svatého Martina a hody spojují s českou tradicí, takže si na husu rádi zajdou,“ dodal Hladůvka.

Některé lidi svatomartinská nabídka restaurací neoslovuje. Třeba Denisa Kaserová připravuje husu doma. „Protože je manžel Martin, máme doma vždycky velkou hostinu, na kterou pozveme celou rodinu,“ vysvětlila.

Husu začíná připravovat už den předem a peče ji pomalu celou noc. „Mám osvědčený recept po babičce. Nesmí chybět ani bramborové knedlíky a červené zelí. Ty má rodina miluje a na svatého Martina by se bez nich neobešla,“ popsala Kaserová.

TIPY ROVNOSTI NA SVATOMARTINSKÁ MENU

U Starýho Billa
• husí kaldoun s masem
• husí stehno se zelím z červené řepy, bramborová roláda se slaninou
• domácí povidlový dort
• 0,125 l svatomartinského víno z Vinařství Skoupil
• cena menu – 395 korun

Restaurace Jedna báseň
• paštika z husích jater s nasekanými mandlemi a anglickou slaninou
• husí kaldoun
• husí stehno podávané s červeným zelím nebo bílým zelím a knedlíkem
• domácí maková buchta s tvarohem
• cena menu – 479 korun

Mikulov zve na košt vín i husu

Mikulov - Napít se prvního vína a pojíst husí speciality mohou letos lidé už na sedmém ročníku festivalu Svatomartinský Mikulov od jedenáctého do devatenáctého listopadu. Při jídle a pití si užijí i bohatý kulturní program, třeba divadelní představení a svatomartinský jarmark.

Hlavní bod festivalu je nachystán na sobotu jedenáctého listopadu. „Svatého Martina oslavíme společně na historickém náměstí, kam přijede v jedenáct hodin i svatý Martin na bílém koni. Zde také slavnostně otevřeme první láhve nového ročníku svatomartinských vín,“ láká k návštěvě mikulovský starosta Rostislav Koštial. Novinkou bude letos na festivalu košt mladých vín vinařů z mikulovské vinařské podoblasti.

Organizátoři ho naplánovali na tento a příští víkend do zámeckého Gajdošova sálu. Košt doprovodí cimbálové muziky, například Cimbaltrio a Kasanica.

Licenci získal pokaždé

Brněnsko - Bude někdo tak mladé víno chtít? A kolik ho vyrobit? Na tyto otázky hledal v roce 2006 odpověď Jan Plaček, vinař z Moravských Bránic na Ivančicku. Udělování svatomartinské licence mělo za sebou první ročník. Nebylo jasné, zda projekt uspěje. „Účastnil jsem se až druhého ročníku. Víno bylo tehdy velice brzo čisté a připravené ke konzumaci. Od té doby se účastním každoročně. Licenci jsem pokaždé získal,“ říká.

Svatomartinské víno má být suché, svěží, aromatické a z tuzemských hroznů. Připíjet si s ním 11. listopadu však u nás vždy tradicí nebylo. „Volali jsme do restaurací a nabízeli svatomartinské. Říkali jsme, ať připraví pečenou husu, zelí, knedlík a k tomu víno. Někteří na nás hleděli, jak kdybychom spadli z višně. Prý o takové těžké jídlo nemají zákazníci zájem,“ vzpomíná na začátky. První rok vyrobil dvě stě kusů a úspěch byl překvapivě veliký.

Zájem o svatomartinská vína přetrval. „Zákazníci našich odběratelů vyžadují vína s touto známkou. Chtějí mít prostě originál,“ podotýká Plaček. „Já osobně mám velice rád mladá aromatická svěží vína. Jsou velice osobitá,“ popisuje.

Jediná nepříjemnost spojena s datem 11. listopadu podle něj tkví v hoteliérech. „Předvádí se, kdo první nabídne své speciality a nerespektují datum. Svatomartinské se ale smí prodávat a pít až 11. listopadu,“ říká.

Autor: Eliška Gáfriková, Redakce, Viktorie Pokorná

Dáte si svatomartinskou husu?

ANO

52 %

NE

48 %

Hlasovalo: 81

8.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jako první padnou při vichřici a ničí je kůrovec. Místo smrků proto sázejí buky

Ilustrační foto.
12

RegioJet výrazně omezí autobusy mezi Prahou a Brnem, posílí vlaky

Zazimované chaty přitahují zloděje. Odradit je mají i hlídky policistů na koních

Blanensko, Vyškovsko – Přes rok jsou chaty a chalupy cílem tisíců lidí, kteří na ně míří, aby si odpočinuli. V zimě však bývají většinou prázdné, čehož s chutí využívají zloději.

Zničené cedule s českým lvem nahradily nové. Řádění vandala prozatím ustalo

Blanensko – Dvacítka tabulek s vyznačením přírodní rezervace a jedna se skupinou památných stromů jsou zpět na původních místech. Letos je na Blanensku rozkradl a poničil neznámý vandal. Na značkách mu vadil symbol malého státního znaku s českým lvem.

Školákům pomáhají při výuce roboti. U dětí rozvíjí logické myšlení

Vyškov – Jsou drobní, blikají a poslouchají rozkazy. Na Základní škole Purkyňova ve Vyškově se školáci učí s pomocí malých robotů, takzvaných Ozobotů. Žáci se díky nim zábavným způsobem seznamují se základy programování.

Novorozená miminka Blanenska 46. týdne 2017

Blanensko - Novorozená miminka 46. týdne roku 2017. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT