VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinská vína se navzdory počasí vyvedla. Hlavně červená, říká sommeliér

Jižní Morava /ANKETA/ - Třináctka přináší smůlu, říká se. A když rozmary počasí trápily v uplynulých měsících úrodu vinařů, zdálo se, letošní třináctý ročník svatomartinského vína jednoduchý opravdu nebude. Přesto je nakonec povedený, lahve jsou připravené a již v sobotu si tisíce lidí vychutnají první doušky mladého svatomartinského vína. „I navzdory tomu, že letošek nebyl pro vinaře příznivý, se lidé mohou těšit na velmi dobrý ročník. Obzvlášť zajímavá budou třeba červená vína,“ zhodnotil hlavní sommeliér Národního vinařského fondu Marek Babisz.

8.11.2017
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Celkově je letos připravených dva miliony a dvě sta tisíc lahví svatomartinského vína. Když před třinácti lety Vinařský fond s udělováním licence Svatomartinské začínal, bylo jich jen více než sto tisíc. Pak už počet každoročně strmě stoupal. „Každý rok jich vinaři připravili o padesát až sto procent víc. Od roku 2011 se počet lahví pohybuje kolem dvou milionů a v dalších letech očekáváme podobná čísla,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Byť je totiž mezi vinaři o značku Svatomartinské zájem a počty přihlášených vzorků stoupají, velký příliv dalších vinařů s dalšími víny se už nečeká. „Vinaři zjistili, že svatomartinské je hit, přišli ale také na to, že jeho výroba není jednoduchá. Ne každý je dokáže vyrobit dostatečně kvalitní na to, aby získalo licenci,“ vysvětlil Babisz.

Vína, které získají známku Svatomartinské, vybírá komise pěti sommeliérů. Musí mít degustátorské zkoušky a zkušenosti, hodnotit mladá vína není snadné. Každý člen komise vzorek oboduje, celkový počet bodů vzchází z průměru hodnocení jednotlivých členů.

Letos komise známku Svatomartinské udělila třeba i deseti vínům vinařství Patria z Kobylí na Břeclavsku. To nabízí svatomartinská téměř od začátku tradice. „Lidem se od nás vždy líbí Müller Thurgau. Je hodně aromatický a aromatická bílá vína konzumenty lákají. Jejich lahve máme už nyní ze skladů vyprodané, lidé je najdou v maloobchodě, část z deseti letošních vín jsou určená do gastronomie,“ zmínila vedoucí obchodního oddělení vinařství Martina Floriánová.

Podle ní si lidé svatomartinská vína skutečně oblíbili. „Poptávka po mladých vínech je obrovská. S gastrořadou svatomartinských vín jsme začínali loni, a letos byl zájem o ni o čtyřicet procent větší. Kvůli velké poptávce jsme také dosadili odrůdu Veltlínské červené, což je jedna z odrůd přípustná pro svatomartinská vína,“ dodala Floriánová. Poprvé by jejich svatomartinské Veltlínské červené mohli milovníci vína ochutnat za čtyři roky.

O nálepku Svatomartinské letos usilovalo 430 vzorků vín, uspělo jich 379. Moravská svatomartinská vína mají i letos logicky nad českými početní převahu. „Nejvíce jsou zastoupená bílá vína, a z nich odrůda Müller Thurgau. Vína totiž také podléhají módě, platí to i pro svatomartinské. Nyní se víc pijí růžová a bílá vína, červená jsou trochu opomenutá,“ podotkl Machovec.

Pravé Svatomartinské víno lidé poznají podle etikety. „Svatomartinská vína jsou označena známým logem Martina na koni, a to na etiketě. Na záklopce či šroubovém uzávěru lahve letos nově lidé najdou symbol skleničky v národních barvách, jak od letošního roku určuje vinařská legislativa,“ popsal Machovec.

Svatomartinské lidé mohou, ale nemusí vypít hned. „Je však potřeba jej spotřebovat nejpozději do jara, pak by mohlo začít ztrácet svoji výjimečnou chuť,“ upozornil Machovec.

Právě svěžest a aromatičnost podle jednatele mutěnického Vinařství Štěpánek Petra Štěpánka lidi na mladých vínech nejvíc lákají. Vinařství letos nabídne čtyři svatomartinská vína. „Letos poprvé jsme přidali i bílou odrůdu Muškát moravský. Vyzvedl bych od nás ale Zweigeltrebe rosé, toto růžové víno je zajímavé, lidi na něm přitahuje ovocné aroma,“ uvedl Štěpánek, jehož vinařství se o licenci ucházelo po čtvrté.

Mezi milovníky vína oblíbená růžová odrůda Zweigeltrebe ale mezi svatomartinská vína nepatřila vždy. Licenci Svatomartinské totiž mohou získat jen určité odrůdy vín, které u nás dozrávají dříve a vinaři z nich dokáží včas vyrobit kvalitní víno. Nyní jich je šest, seznam se postupem let rozrůstal. Zweigeltrebe přibylo poslední, patří mezi ně čtvrtým rokem. „Další odrůdy v blízké budoucnosti už zařazovat neplánujeme.

Mezi vinaři se sice objevují náznaky, že by další odrůdu přijali, zatím to ale navrhují jen jednotlivci. Pokud se ozve vinařů víc, budeme postupovat demokraticky, ale množství odrůd nechceme rozšiřovat donekonečna,“ řekl Machovec.

Husa v restauraci? Letos jen s rezervací

Brno - Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří pečená husa. Kdo si ji nestíhá upéct doma, může vyrazit na hodové menu do restaurace. V některých podnicích však nemá bez rezervace šanci.

V restauraci Mazaný Anděl na Šilingrově náměstí v Brně připravují už několik let Svatomartinské hody. „Lidé si mohou objednat buď celou večeři s předkrmem i zákuskem, nebo jenom hlavní chod. K huse je samozřejmostí svatomartinské víno. Dodržujeme ale tradici a otevíráme ho opravdu až jedenáctého v jedenáct dopoledne,“ řekla za restauraci Blanka Horáková.

Součástí svatomartinského menu je u Mazaného Anděla kromě pečeného husího stehýnka s červeným nebo bílým zelím také předkrm z kachních jatýrek a svatomartinský koláč jako dezert. Jednoho člověka tyto tři chody vyjdou na necelých čtyři sta korun.

Zájem lidí o svatomartinské menu je obrovský. „Většina míst je obvykle předem zabraných. Pokud někdo přijde a nebude mít rezervaci, je dost nepravděpodobné, že se mu podaří si sednout. Musel by mít velké štěstí,“ vysvětlila Horáková.

Restaurace Montenegro pub v brněnské Kotlářské ulici letos láká na husí speciality podruhé. „Kromě klasické husy se zelím a knedlíkem chystáme také husí kaldoun,“ uvedl majitel restaurace Stanislav Hladůvka.

I v této restauraci se lidé musí připravit na nával. „Je to podobné jako třeba na Zelený čtvrtek. Lidé si svátek svatého Martina a hody spojují s českou tradicí, takže si na husu rádi zajdou,“ dodal Hladůvka.

Některé lidi svatomartinská nabídka restaurací neoslovuje. Třeba Denisa Kaserová připravuje husu doma. „Protože je manžel Martin, máme doma vždycky velkou hostinu, na kterou pozveme celou rodinu,“ vysvětlila.

Husu začíná připravovat už den předem a peče ji pomalu celou noc. „Mám osvědčený recept po babičce. Nesmí chybět ani bramborové knedlíky a červené zelí. Ty má rodina miluje a na svatého Martina by se bez nich neobešla,“ popsala Kaserová.

TIPY ROVNOSTI NA SVATOMARTINSKÁ MENU

U Starýho Billa
• husí kaldoun s masem
• husí stehno se zelím z červené řepy, bramborová roláda se slaninou
• domácí povidlový dort
• 0,125 l svatomartinského víno z Vinařství Skoupil
• cena menu – 395 korun

Restaurace Jedna báseň
• paštika z husích jater s nasekanými mandlemi a anglickou slaninou
• husí kaldoun
• husí stehno podávané s červeným zelím nebo bílým zelím a knedlíkem
• domácí maková buchta s tvarohem
• cena menu – 479 korun

Mikulov zve na košt vín i husu

Mikulov - Napít se prvního vína a pojíst husí speciality mohou letos lidé už na sedmém ročníku festivalu Svatomartinský Mikulov od jedenáctého do devatenáctého listopadu. Při jídle a pití si užijí i bohatý kulturní program, třeba divadelní představení a svatomartinský jarmark.

Hlavní bod festivalu je nachystán na sobotu jedenáctého listopadu. „Svatého Martina oslavíme společně na historickém náměstí, kam přijede v jedenáct hodin i svatý Martin na bílém koni. Zde také slavnostně otevřeme první láhve nového ročníku svatomartinských vín,“ láká k návštěvě mikulovský starosta Rostislav Koštial. Novinkou bude letos na festivalu košt mladých vín vinařů z mikulovské vinařské podoblasti.

Organizátoři ho naplánovali na tento a příští víkend do zámeckého Gajdošova sálu. Košt doprovodí cimbálové muziky, například Cimbaltrio a Kasanica.

Licenci získal pokaždé

Brněnsko - Bude někdo tak mladé víno chtít? A kolik ho vyrobit? Na tyto otázky hledal v roce 2006 odpověď Jan Plaček, vinař z Moravských Bránic na Ivančicku. Udělování svatomartinské licence mělo za sebou první ročník. Nebylo jasné, zda projekt uspěje. „Účastnil jsem se až druhého ročníku. Víno bylo tehdy velice brzo čisté a připravené ke konzumaci. Od té doby se účastním každoročně. Licenci jsem pokaždé získal,“ říká.

Svatomartinské víno má být suché, svěží, aromatické a z tuzemských hroznů. Připíjet si s ním 11. listopadu však u nás vždy tradicí nebylo. „Volali jsme do restaurací a nabízeli svatomartinské. Říkali jsme, ať připraví pečenou husu, zelí, knedlík a k tomu víno. Někteří na nás hleděli, jak kdybychom spadli z višně. Prý o takové těžké jídlo nemají zákazníci zájem,“ vzpomíná na začátky. První rok vyrobil dvě stě kusů a úspěch byl překvapivě veliký.

Zájem o svatomartinská vína přetrval. „Zákazníci našich odběratelů vyžadují vína s touto známkou. Chtějí mít prostě originál,“ podotýká Plaček. „Já osobně mám velice rád mladá aromatická svěží vína. Jsou velice osobitá,“ popisuje.

Jediná nepříjemnost spojena s datem 11. listopadu podle něj tkví v hoteliérech. „Předvádí se, kdo první nabídne své speciality a nerespektují datum. Svatomartinské se ale smí prodávat a pít až 11. listopadu,“ říká.

Autor: Eliška Gáfriková, Redakce, Viktorie Pokorná

Nahravá se anketa
8.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 80 Kč

Číšníci a servírky číšník/servírka pro letní provoz. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Dohoda o provedení práce. , Pracovní doba dle domluvy. Odměna 80 Kč/hod.. Pracoviště: Restaurace záložna, s.r.o. - provozovna boskovice, Masarykovo náměstí, č.p. 11, 680 01 Boskovice. Informace: Petr Konečný, +420 602 508 413.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 27 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři provozní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: zámečnické práce, svařování., Požadujeme: manuální zručnost, spolehlivost, pečlivost, vysoké pracovní nasazení, samostatný přístup k práci, vyučení v oboru a nebo praxe v oboru kovo, svařečský průkaz na svařování elektrodou., Nabízíme: zajímavé mzdové ohodnocení od 27.000 Kč měsíčně, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní připojištění.Náborový příspěvek 30.000Kč, Zájemci hlaste se na personálním oddělení: p. Alena Hlaváčková tel. 516 427 112, e-mail: alena.hlavackova@ernstleopold.cz nebo p. Jitka Matoušková tel. 516 427 126, e-mail: jitka.matouskova@ernstleopold.cz. Pracoviště: Ernst leopold s.r.o., Gellhornova, č.p. 2242, 678 01 Blansko 1. Informace: Alena Hlaváčková, +420 516 427 116.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 000 Kč

Pomocníci v kuchyni pracovník/ce na mytí nádobí. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou. , První kontakt telefonicky na č. 602 715 129 - p. Kozman.. Pracoviště: S.m.k., a.s. - hotel skalní mlýn, 678 01 Blansko 1. Informace: Zdeněk Kozman, +420 602 715 129.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 120 Kč

Svářeči svářeč. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Svařování hliníku ZK 141 21, svařování CO2. Čtení výkresové dokumentace, samostatnost., Nabídka zaměstnání ve stabilní společnosti, dlouhodobá práce na hlavní pracovní poměr, příspěvek na stravování. , Mzda 120 Kč/hod., První kontakt telefonicky nebo mailem.. Pracoviště: Bustec production s.r.o. - pracoviště, Brněnská, č.p. 1748, 678 01 Blansko 1. Informace: Miloslav Zvejška, +420 728 898 892.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská přehrada ve čtvrtek 19. července 2018.

Lidem hrozí zdravotní potíže. Hygiena varuje před koupáním v Brněnské přehradě

Kriminální seriál se ve třetí řadě tématem týká souboje člověka s Bohem.
4

Na jižní Moravě vznikne několik filmů. Filmaři rádi točí na zámcích a v přírodě

Klopénky a doskočiště. Boskovické lesní cyklostezky se dočkaly novinek

Boskovice - Je to přesně rok, co Boskovičtí na okraji města otevřeli nový sportpark s lesními cyklostezkami. O víkendu na nich přibyly nové prvky.

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Kde vzít vodu na zalévání? Zahrady na jihu Moravy trpí bez vláhy

Jižní Morava – Nadměrné sucho a dlouhodobé nízké průtoky v řekách. Kvůli současné situaci zakázal až do odvolání odbor životního prostředí radnice Kyjova na Hodonínsku čerpání vody z vodních toků v okolí. S problémy se potýkají lidé i jinde v kraji, trpí třeba zahrádkáři.

Top architektura kraje: v soutěži bodovala kancelářská budova i dřevostavba

Jižní Morava /FOTOGALERIE/- Kanceláře v centru Brna. Rodinná vila. Dřevěná útulna na prvorepublikovém bunkru uprostřed pole. Historický dům sloužící jako penzion. Na první pohled zcela odlišné stavby. Pojí je fakt, že se staly letošními jihomoravskými zástupci v užším výběru počinů soutěžících o prestižní Českou cenu za architekturu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT