Losos je celoročně nejoblíbenější mořská ryba. „Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a je jednoduchý na přípravu, protože jeho chuť je výrazná sama o sobě. Lidé ji znají a jsou na ni zvyklí," popsal provozovatel sítě rybích prodejen Martin Baráček.

Podle něj se v předvánočním období často prodávají i okouni a candáti, kteří nejsou tak tuční jako kapři a navíc žijí v kvalitnější vodě.

Klasiku s netradičními rybami kombinuje například Petra Koutná. „Já a manžel si dáváme kapra a rybí polévku, pro dceru upečeme i kousek lososa, protože obalovaného kapra nejí," komentovala.

Oblíbenost lososa potvrzuje i spolumajitel rybárny Jiří Prudký. „Před Vánoci jsou u nás dvě velké skupiny, jedna chce tradičního kapra, druhá lososa. Největší boom zákazníků čekáme v polovině týdne. Lidé nakupují hlavně filety. Raději si připlatí, než aby měli práci s čištěním a porcováním," poznamenal.

Kolem svátků podle něj v posledních letech roste i prodej ústřic nebo krevet. „Lidé je kupují jako zpestření o svátcích. Hodně je podávají na silvestrovských rautech. Ústřice jim dodáme čerstvé, lidé je jen otevřou a zakápnou citronovou šťávou nebo zalijí šampaňským," doplnil Prudký.

V ulicích Brna jsou už prodejci s vánočními kapry

Brno – První vánoční kapry si Brňané koupili v pondělí. Naplno se prodej rozjíždí v polovině týdne.

Rybníkářství Pohořelice má na prodej v Brně a okolí letos připraveno tři sta tun kaprů. „Je to srovnatelné množství jako loni," uvedl obchodní náměstek rybníkářství Pavel Míšek. Zákazníci si vyberou buď kapra první kategorie nebo výběrového kapra. „V první kategorii jsou ryby, které váží 1,80 až 2,6 kila. Výběroví jedinci jsou větší. Nejtěžší váží až pět kilo," sdělil Míšek.

Cenu si určují jednotliví prodejci. Menší kapři stojí kolem dvaaosmdesáti korun za kilo, cena výběrové ryby se pohybuje kolem pětadevadesáti korun. Ceny jsou podobné jako loni. A to i přesto, že chladné jaro a podzim rybám příliš nesvědčily. Rostly pomaleji a méně než obvykle.

Podle Míška lidé preferují výběrové kapry. „Na rozdíl od menších a mladších kusů je jistota, že mají vyvinuté pohlavní žlázy. Právě jikry a mlíčí se používají k přípravě rybí polévky," vysvětlil Míšek.

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#