Brno na prázdniny opouští například studentka Veronika Čechová, která pochází z jihočeské Nové Bystřice. „Ve městě nezůstávám, protože mám brigádu doma. A vzhledem k tomu, že bydlím sto šedesát kilometrů daleko, tak do Brna budu jezdit nanejvýš o víkendech, když bude čas.," uvedla Čechová.

Z města odjel i student Adam Klusoň z Hradce Králové. „Většina lidí, kteří nepocházejí z Brna, se vrací na prázdniny domů. Já tu nezůstávám, protože doma se toho děje víc. Také mám v plánu cestovat," podotkl student.

Kvůli hromadnému odjezdu mladých lidí je o prázdninách na chodbách studentských kolejí ticho. „V Brně máme v provozu dvoje budovy kolejí, z toho jedna funguje pouze částečně. Vloni jsme měli přes léto ubytovaných tři sta studentů. Ale přijížděli i studenti na kratší pobyt, například kvůli brigádě," uvedla Iva Jarolínová ze správy ubytování Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Koleje pro každého

Vyprázdněné studentské koleje a internáty slouží o prázdninách jako ubytovny pro každého. Tímto způsobem si přivydělává například Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Blansko, která má třicet dvoulůžkových pokojů. „Domov mládeže přes prázdniny pronajímáme. Zájem je velký. Letos se tu ubytuje několik hokejových škol i jednotlivci, kteří přijedou do našeho města na dovolenou," informoval učitel Vlastimil Matal, který má ubytování na starosti.

Kromě vyprázdněných kolejí je další změnou jízdní řád, který platí od prvního července. „V Brně se počet cestujících přes prázdniny sníží asi o dvacet až třicet procent, přičemž mimo prázdniny denně přepravíme asi 960 tisíc lidí denně," podotkla mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Největší změny se týkají spojení do vysokoškolských kampusů. „Na tramvajových linkách do Technologického parku jezdí méně spojů a nasazujeme i vozy s menší kapacitou. Ze čtyř asi na osm minut se v průměru prodlouží také interval odjezdu trolejbusu 25 do bohunického kampusu," popsal změny Jan Seitl z dopravního podniku. Podle něj začátek prázdnin neznamená, že tramvaje, trolejbusy a autobusy jezdí poloprázdné. „Prodlužujeme totiž intervaly u odjezdů jednotlivých spojů" dodal.

Více volných míst mají v těchto dnech posilovny nebo restaurace. „V létě pozorujeme asi třetinový úbytek klientů," uvedl Jakub Kolman z fitness centra Velký průvan.

Lákají na slevy

Daleko méně zákazníků v těchto dnech zavítá také do papírnictví nebo knihkupectví. „Minulý týden o dvou svátečních dnech jsme nasadili pětadvacetipro­centní slevovou akci, aby se nám podařilo odliv zákazníků trochu zvrátit," uvedl vedoucí prodejny Knihy Dobrovský v Joštově ulici v Brně Tomáš Mikulica.

Ve čtvrtečním vydání Deníků Rovnost najdete přehled prázdninového ubytování na kolejích a internátech v kraji.

Petra Kozlanská
Eliška Mezuláníková