Odboráře i vedení firmy pozval na znojemskou radnici starosta Vlastimil Gabrhel. „Budou konkrétně probírat, jaké dopady má vládní nařízení o navýšení platů řidičů na smluvní vztahy mezi městem a firmou a také jaké právní důsledky a dopady může mít stávka na firmu a její zaměstnance," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Ředitel Znojemské dopravní společnosti Petr Chadim uvedl, že na jednání přichází s vlastním návrhem. „Máme vlastní iniciativu, kterou chceme městu, našemu smluvnímu partnerovi, předložit. Nic k ní proto nebudu předem říkat," uvedl Chadim.

Dodal jen, že doufá, že stávku je stále ještě možné odvrátit. „Kdybych si od toho nic nesliboval, tak tam ani nepůjdu," řekl ke čtvrtečnímu jednání.

S nadějí na dobrý výsledek půjde na radnici i vyjednavač odborářů Libor Weinstein. „Jsem věčný optimista. Věřím, že firma i město pochopí, jak se věcí mají a dospějeme k dohodě. Stávka, ke které jsme připraveni, pro nás není cílem, ale prostředkem. Usilujeme o dobré platové podmínky pro zaměstnance," uvedl Weinstein.

Časově neomezenou stávku odbory vyhlásily v úterý kvůli nepodepsané kolektivní smlouvě v podniku. „Pokud jednání selžou, máme podpisy třiasedmdesáti řidičů, že do stávky půjdou," uvedl Weinstein.

Vývoj situace sleduje například vedení znojemské nemocnice. „Jenom naše ambulance denně ošetří zhruba devět set pacientů. Výpadek veřejné dopravy kvůli stávce by tedy pro pacienty i personál naší nemocnice představovala velký problém. I proto doufáme, že čtvrteční jednání bude úspěšné a ke stávce nakonec nedojde," řekl mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Podobně mluvil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Zařídíme se podle výsledku jednání. Pokud dopadnou dobře, jen to uvítáme, v opačném případě se pokusíme minimalizovat její důsledky," uvedl Třetina.

Vleklá jednání o kolektivní smlouvě v dopravní firmě měla skončit před týdnem podpisem kolektivní smlouvy. K tomu ale nedošlo, protože se obě strany neshodly v tom, jak reagovat na vládní nařízení zvyšující mzdy řidičů. Odboráři odmítli podepsat dodatek, opravňující firmu nevyplácet navýšení, pokud nedostane peníze od kraje či města.

Jejich představitelé ale prozatím prosté zvýšení plateb odmítají. „Žádáme o ministryni Michaelu Marksovou o přesný výklad nařízení. Počítáme s tím, že se na navýšení, s podporou státu, budeme podílet. Nelze Nelze ale nyní dát jednomu dopravci peníze navíc," řekl náměstek hejtmana Roman Hanák.