Zda Lednický zámek peníze získá, se dozví jeho správci ve druhé polovině roku. „Katakomby jsou mimořádně cenný a nádherný prostor, který lze využívat pro různé výstavy a další akce,“ řekla lednická kastelánka Ivana Holásková.

Téměř 120 milionů korun s jistotou poputuje na rekonstrukci zámeckých zahrad hradu Pernštejn na Brněnsku, o kterých již Deník Rovnost informoval (přečtěte si zde => Hrad Pernštejn: opraví unikátní zahrady, obnoví turecké lázně i čínský pavilon). „Zahrada rozkládající se na svahu hradního kopce je sice poměrně malá, ale naprosto mimořádná,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Součástí opravených zahrad má být i venkovní expozice s mapou areálu.

Za tři roky se díky velké investici podívají do zámeckých komnat barokního sídla ve Slavkově u Brna na Vyškovsku podívají i vozíčkáři. „Letos začínají opravy zámeckého příkopu a valů. Součástí je i stavba výtahu do prohlídkových tras,“ zmínila mluvčí zámku Veronika Slámová.

Hned dvě památky na Znojemsku zase budou mít opravené střechy. Dělníci rekonstruují třeba střechy hradu Bítov. Opravu ale komplikuje kolonie netopýra velkého.

Netopýři na hradě sídlí vždy od dubna do září. Sídlo proto musí být v dubnu hotové.

KOMPLETNÍ TÉMA O OPRAVÁCH PAMÁTEK NAJDETE VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM DENÍKU ROVNOST