Vedení školy i města teď stojí před rozhodnutím, zda odškodné zaplatit nebo se odvolat. „Jednáme se zřizovatelem školy, tedy městem, i s právním zástupcem o všech okolnostech, které mohou nastat. Třeba o možnostech náhrady škody, odvolání nebo případné insolvence školy. Je to nešťastný případ, nechci ho moc komentovat,“ konstatoval ředitel rousínovské základní školy Jiří Kyjovský.

Vedení města s ročním rozpočtem okolo sta milionů korun odmítá situaci komentovat. „K tomuto tématu se nebudu a nechci vyjadřovat,“ vzkázal starosta Jiří Lukášek. Na dotazy nereagovali ani místostarosta Zdeněk Šedý a tajemník Marián Tlčik.

Ilustrační foto.
Spadl na něj náhrobní kámen. Ochrnutý mladík u soudu žádal 14 milionů

Opoziční zastupitelka Marie Straková je pro zaplacení odškodného. „Původní žaloba byla na čtrnáct milionů. Můžeme být rádi, že je to nakonec jen devět. Město by dokázalo částku zaplatit. Můžou se nakonec ale vyskytnout důvody, kdy by se škola musela odvolat, to ještě nedokážu posoudit,“ sdělila Straková.

Takový případ nastínil třeba vyškovský právník Karel Střelec. „Zřejmě se odvolají, protože může nastat i situace, kdy někdo zažaluje město za špatné hospodaření s rozpočtem,“ vysvětlil Střelec.

Podle právníka Petra Zapletala z Lulče na Vyškovsku, může nastat i situace, kdy školu převezme insolvenční správce. „Pokud škola vyhlásí insolvenci, musí na ni dohlížet správce. Zajistí souhrn veškerého majetku školy, který by pak zpeněžil,“ řekl odborník, který se zaměřuje především na občanské právo.

Pokud škola nezaplatí, hrozí jí i exekuce. Exekutor by jí obstavil účty, zjistil majetek školy nebo by ho poslal do dražby, aby bylo možné odškodné zaplatit. Podle Zapletala je klíčové, jak se k celé situaci postaví město.

Ve středu byla ve Vyškově zavřena drtivá většina ordinací praktických lékařů. Důvodem byla stávka.
Stávka praktiků: čekárny jsou prázdné, k protestu se připojili i lékárníci

Právní zástupce postiženého mladíka Jakub Špitálský je s výsledkem soudu spokojený. „Odvolávat se nebudeme, Boris respektuje rozhodnutí soudu a věří, že tak učiní i protistrana. Doufá, že bude mít konečně po šesti letech klid na svůj soukromý život,“ informoval Špitálský.

Případ rousínovské školy není ojedinělý. Základní škola v Cizkrajově na Jindřichohradecku musela před deseti lety zaplatit dvanáctiletému chlapci, který po školním výletě skončil s poškozením mozku, patnáct milionů korun. Instituci pomohla se zaplacením částky obec, krajský úřad a ministerstvo školství.

Vývoj kauzy
• Při školní exkurzi na rousínovský židovský hřbitov 10. června 2011 zavalil tehdy třináctiletého Borise Trávníčka náhrobek o váze několika set kilogramů. Učitel Jan Vágner se s žáky na zavřený hřbitov dostal dírou v plotě.
• Chlapec přežil jen díky rychlé pomocí zdravotníků, měl těžká zranění vnitřních orgánů, rozdrcené obratle a zlomenou nohu. Skončil na invalidním vozíku.
• Okresní soud ve Vyškově potrestal v dubnu 2012 učitele roční podmínkou.
• Každý z rodičů chlapce dostal v roce 2015 při jiném soudním jednání jeden milion korun jako odškodné.
• Boris Trávníček zažaloval školu na podzim roku 2013 o odškodné 14 milionů korun za způsobený úraz.
• Soud nařídil 2. října škole zaplatit odškodné osm milionů 700 tisíc korun, dalších 400 tisíc má zaplatit na soudních výlohách.