Hlavní příběh třináctého ročníku výstavy je Noemova archa, tematicky se ale studenti řídili i faunou a flórou. „Exponáty jsou dohromady ze čtyř stovek kilogramů slámy, kterou dodal univerzitní zemědělský podnik v Žabčicích. Sochy tvořilo čtyřicet studentů Ústavu nábytku designu a bydlení Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity,“ upřesnila za školu Jitka Vanýsková.

K vidění je na výstavě dohromady pětatřicet exponátů. Kromě vlastních děl vytvářeli studenti i jedno společné – kotvu, která má symbolizovat právě biblické plavidlo.

Sesuv kamenů. Ilustrační foto
Sesuv skály zasypal v Pisárkách lešení. Dělník skončil v nemocnici

Slaměnou sochu vyrobily i jedenadvacetileté studentky Kamila Vyoralová a Tereza Němcová. „Pracovali jsme ve dvojicích. Náš objekt představuje tři obrovské houby, nikdo ze studentů nic podobného nemá. Tvorba nám trvala asi dva dny, třetí den jsme ji instalovali. Ostatní studenti vyráběli třeba chobotnice, plameňáky, draky a samozřejmě i Noeho a jeho obří archu,“ popsaly témata dívky.

Se slámou se podle nich pracovalo dobře. „Bylo to pro nás něco nového. Byla delší, takže se lépe tvarovala,“ řekla Vyoralová.

Součástí středeční vernisáže byla i módní přehlídka.

Na silnicích je to dneska pěkná divočina, a jestli to chceme přežít, musíme dodržovat pravidla, učí společnému ježdění po silnicích cyklisty i řidiče dva nové videospoty. V úterý je představili brněnští radní.
Cyklisty i řidiče v Brně naučí jezdit dvě nová videa

Na sláměné exponáty se lidé mohou přijít podívat do Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity na Třídě generála Píky. Výstava potrvá do 20. června.