„Chvíli svítí a je jasno, chvíli nevidím na krok. Vítr někdy umí pořádně pozlobit. Ale nejsme přece z cukru. Kvůli pořádné lyžovačce to vydržíme,“ usmívá se Karel Svoboda, který na novoměstskou sjezdovku přijel ze Žďáru nad Sázavou.

Jak sám přiznává, nejdřív chtěl jet na lyže úplně jinam. „Původní plán byl vzít děti do Vysočina Areny na okruh na běžky. Na nějaké delší běžkování jsou ještě malé. V Areně jsou ale závody, takže máme smůlu. Naštěstí je tady i Harusák. Děti tak s manželkou řádí vedle na bobech a já si můžu zajezdit,“ říká spokojený Svoboda.

Průvodkyní Smysluplnými rozhovory ve Žďáře je Veronika Minsterová.
Rodačka z Vysočiny učí lidi naslouchat. V rozhovorech s kartami. Víme, o co jde

Sněhu na sjezdovce je dostatek. I na kopcích v okolí sjezdovky, které se plní dětmi i dospělými na bobech a saních. Baví se každý a na své si tak přijdou i ti, kteří sjezdovému lyžování příliš naklonění nejsou.

V okolí kiosku s patřičným názvem Harusák je veselo. Několik párů lyží odpočívá opřených o zábradlí, hůlky stojí vzorně zapíchnuté ve sněhu. Kolem nich se line vůně klobás. „Tak na dnešní lyžování,“ vyzývá k přípitku jeden z odpočívajících lyžařů ze skupinky, která se občerstvuje u kiosku. Následuje přípitek teplým čajem. „Jindy bychom si dali něco ostřejšího, ale nemůžeme riskovat. Lidí je tady dnes vážně hodně. Stačí jen trochu nedávat pozor a neštěstí je na světě,“ upozorňuje Jana Hájková, která dnes na sjezdovku vyrazila se skupinou přátel.

Městské lázně v Novém Městě na Moravě, ilustrační foto
V Městských lázních v Novém Městě návštěvníky hýčkají zase o něco víc

Na sjezdovce si asi nejvíc užívají ti nejmenší. Sjezdovka totiž nabízí služby lyžařské školy a pro děti je k dispozici i lanový vlek. V jeho okolí se to hemží zelenými bundami, tedy jakýmsi stejnokrojem lyžařských instruktorů. Děti jsou jako pestrobarevní broučci. Mají reflexní vesty, aby je nikdo nepřehlédl. „Pořád padám, ale je to sranda. Mám ráda sníh,“ usmívá se malá, asi čtyřletá Terezka.

Sjezdovka je stejně jako v sobotu pro lyžaře otevřena každý den do osmi hodin večer. Lyžaři unavení celodenním sportem se chystají do tepla domovů. Začínají se objevovat milovníci nočního lyžování.