„Kvůli očekávanému zákonu o sociálním bydlení. Tato problematika se řešila na zastupitelstvu. Ale nebylo k tomu přijato usnesení. Pouze je obecná shoda na tom, že se byty zatím prodávat nebudou,“ dodal Crha.

Podle blanenských úředníků má město nyní 476 bytů, z nichž je k případnému prodeji uvolněno 154. Čtyři byty byly vyčleněny pro zaměstnance nemocnice. V nejbližší době bude rada projednávat vyčlenění jednoho bytu pro zaměstnance příspěvkových organizací města. Základních a mateřských škol.

Obrázky dětí míjejí od pátku lidé v centru Adamova. A ne ledajaké. Čtyři pomalované plachty, každá o velikosti přibližně šest krát pět metrů, ozdobily stěnu nové haly tamní společnosti Eden.
Dětské obrázky místo reklamy. Novou halu ozdobily obří pomalované plachty

Z bezmála čtyř tisíců městských bytů zůstala Hodonínu zhruba desetina. Většinu z nich rozprodal za sníženou cenu mezi lety 1996 až 2016. O poslední větší balík usilovala před časem většina nájemníků v komplexu Pastelky s osmdesáti byty. Byty chtěli odkoupit kvůli zhoršenému technickému stavu za čtyřicet procent ceny. „Když nás před dvaceti lety vylosovali s tím, že máme možnost v bytech bydlet, tak nám slibovali prodej za sníženou cenu. A my na to čekáme,“ řekla řekla Monika Kapitánová, když předávala soupis čtyřiapadesáti zájemců o koupi bytů zastupitelům.

Městské byty v okresech
- BLANSKO: 476 městských bytů, z toho je 154 určeno k případnému prodeji, ten město nyní pozastavilo
- BŘECLAV: 127 městských bytů, letos jich Břeclav prodala 19, mezi lety 2010 až 2018 to bylo 466 bytů
- HODONÍN: 375 městských bytů, mezi lety 1996 až 2016 prodalo město 3 470 bytů
- VYŠKOV: 429 městských bytů, loni zastupitelé schválili prodej 25 bytů v lokalitách Smetanovo nábřeží, Na Vyhlídce a Palánek.
- ZNOJMO: 1 323 městských bytů, od roku 2013 prodalo město 2 556 bytů, chystá doprodej 109 bytů

Proti se ale postavila nová radniční koalice především kvůli tomu, že snížená cena neměla oporu v zákoně. Zastupitelé nedávno těsnou většinou rozhodli o přípravě oprav zmíněných bytových domů. „Odbor investic začal pracovat na aktualizaci projektové dokumentace na rekonstrukci Pastelek. V návrhu rozpočtu na příští rok se s ní bude počítat. Samozřejmě na tento projekt hledáme dotace,“ sdělil hodonínský místostarosta Petr Buráň.

I když více než čtyři sta padesát lidí z Hodonína loni podepsalo petici, která mimo jiné požaduje i výstavbu nových obecních bytů. Na ty ale peníze v letošním městské rozpočtu nejsou. Pozemky pro stavbu nových bytů má ale radnice nachystané v lokalitě Horní Plesová.

To v ostatních okresních městech na jihu kraje s novou výstavbou nepočítají. Spíše doprodávají stávajícím nájemníkům další byty. „Město spustilo privatizaci bytů nájemníkům před šesti lety. Šlo o projekt pod názvem Klíč 2018. Od roku 2013 do dnešního dne bylo odprodáno 2 556 bytů,“ přiblížila situaci ve Znojmě mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Ilustrační foto.
Renault vylétl ze silnice a převrátil se přes střechu. Dva lidé jsou zranění

V Břeclavi město od roku 2010 do roku 2018 prodalo 466 bytů. Letos devatenáct.

Vyškovští zastupitelé loni schválili prodej pětadvaceti bytů v lokalitách Smetanovo nábřeží, Na Vyhlídce a Palánek. Stavěly se s pomocí dotací od státu. Z dotačních titulů plynuly vázací lhůty, po které si byty muselo město nechat ve svém vlastnictví. A ty skončily. „Druhým impulsem pro prodej vedle zkrácení lhůt bylo, že město v domech drželo menšinu. Samozřejmě přispívalo do fondů oprav, nicméně tím, že je minoritním členem společenství vlastníků jednotek, hrozilo, že bude přehlasováno a bude se muset finančně podílet na rozsáhlých opravách či rekonstrukcích. A to včetně možného zadlužení v případě platební neschopnosti společenství,“ vysvětlil mluvčí Vyškova Michal Kočí.

K tragické dopravní nehodě spěchali v sobotu kolem třetí hodiny odpolední záchranáři, hasiči a policie na křižovatku nedaleko Lulče. Střetl se tam motocyklista s osobním autem. Motorkář na místě zahynul.
Tragédie u Lulče: motorkář při srážce zemřel, spolujezdkyně je v kritickém stavu

Dodal, že loni dělníci vybudovali ve městě osmnáct bytů v objektu po bývalém Okresním stavebním podniku v Žižkově ulici. Další výstavbou bytů nyní město nepočítá.