„Ráno mi Katka řekla, že má ve tři hodiny konzultaci se školitelem a potom jde na schůzku s Radúzem. Dodala, že bude krátká a musí tam jít, aby už od něho měla pokoj. Domů se už nevrátila," popsala poslední den se svou dcerou Kateřinina matka.

Podle rodinné přítelkyně, která dívku dlouho znala a nechtěla zveřejnit své jméno, redakce ho ale zná, mladík vraždu naplánoval. „Řekl jí, že to po té schůzce sám v sobě kompletně uzavře a dá jí pokoj. Bylo to plánované, vypočítavé," konstatovala žena. Dodala, že Kateřina byla jedna z nejhodnějších lidí, jaké kdy poznala.

V názoru na zavražděnou dívku se její známí většinou shodují. „Znal jsem ji už od mateřské školky, tedy už více než dvacet let. Nepamatuji si ani, že by někdy měla špatnou náladu," zavzpomínal na dívku rodinný známý Petr Grünwald.

Kateřina byla podle rodiny a známých velmi společenský člověk. „Hodně času věnovala studiu na provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Právě po obhajobě své bakalářské práce v červnu se potkala s Radúzem," uvedla matka zavražděné.

Se Šafránkem začala Kateřina chodit na konci srpna, kdy se vídali jednou týdně. „Říkala mi ale, že má čím dál tím silnější pocit, že je to jiný člověk, než si myslela. Choval se uzavřeně, komplikovaně a hlavně, i když o sobě tvrdil, že je úspěšný člověk, nic se mu nedařilo," popsala vztah dívky její matka.

Podle matky Šafránek nedokončil několik vysokých škol a neudržel si ani práci poradce v investiční společnosti. „Nedokázal složit zkoušky České národní banky. O vztazích mluvit nechtěl a nebyl schopný reagovat a řešit problémy," zmínila, co jí dcera vyprávěla.

Ani když dívka vztah ukončila, Šafránek ji nenechal na pokoji. „Po rozchodu ji obtěžoval na facebooku, přes sms zprávy i ve škole. Koncem roku ji i volal, plakal jí do telefonu," řekla matka o konci vztahu její dcery.

To, že možná Šafránek neunesl rozchod, naznačilo i vyšetřování policistů. „Motivem byl zřejmě osobní vztah se zavražděnou," sdělil už dříve ředitel krajského policejního ředitelství Leoš Tržil.

Redakce se pokusila získat i vyjádření Šafránkova obhájce, jeho totožnost ale Krajský soud v Brně nechtěl zveřejnit. „K případu teď nebudeme sdělovat žádné informace," konstatovala mluvčí soudu Simona Tesařová.

Den vraždy 8. března 201615:00 schůzka Kateřiny se školitelem bakalářské práce
15:45 dívku podle policistů zavraždili
16:03 tělo Kateřiny našel kolemjdoucí v arboretu
- druhý den policisté zadrželi Radúze Šafránka a poté ho vzali do vazby