Velká voda spláchla loni cestu ke koupališti v Trstěnicích na Znojemsku. „Utrhl se tam i kus břehu. Je hodně načatý, měla jsem strach, aby se to neopakovalo i letos,“ řekla starostka obce Jana Smejkalová. Teď chtějí poničenou cestu opravit a vybudovat gambiony, které stabilizují svah. Náklady na rekonstrukci z části pokryje dotace, o kterou mohou obce žádat od začátku září.

Peníze opakovaně poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj. „Pro žadatele bude připravených padesát milionů korun. Dotaci lze získat na opravu majetku obcí a krajů. Jedná se zejména o obnovu mostů a komunikací, veřejného osvětlení či prostranství,“ informoval mluvčí ministerstva Vilém Frček. Peníze pokryjí až sedmdesát procent nákladů. Nelze je však použít na vybudování nových protipovodňových opatření.

Ilustrační foto.
V Mariánském údolí našli mrtvého muže. Lidé spekulují o sebevraždě

Letos voda poničila cesty i v brněnské městské části Medlánky. „Zatím jsme tento problém ale ještě neřešili. O možnosti požádat o dotaci vím, ale musíme se nejdříve podívat na to, jestli vůbec splňujeme podmínky,“ řekl medlánecký starosta Michal Marek.

UŠETŘÍ NA ENERGIÍCH

Odlehčit obecnímu rozpočtu mohou starostové také dotací na výměnu starého veřejného osvětlení za nové a úspornější. Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu na to vyčlenila celkem 120 milionů korun. „Jednotlivé obce a města mohou získat až dva miliony korun podpory na energeticky úsporná řešení při rekonstrukci veřejného osvětlení. Tím sníží své účty za spotřebu energie a zároveň zlepší kvalitu života v obci díky snížení světelného znečištění,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Obce mohou o tuto podporu žádat od prvního září do jedenatřicátého října. Využijí ji třeba v Břeclavi. „Z minulých dotací opravujeme světla v ulici Na Valtické. Letos chceme žádat opět a dát do pořádku osvětlení v Lidické,“ oznámil místostarosta města Jakub Matuška.

Otevření zrekonstruované školy ve Vejrostově ulici.
V Bystrci rozšířili základní školu. Žákům přibylo šest nových tříd i skluzavka

Podle něj výměna v ulici Na Valtické uspoří až osmdesát procent nákladů za energie v této části města.

Ušetřit chtějí i v Boskovicích na Blanensku. „Radní města schválili podání žádosti. V rámci první etapy revitalizace veřejného osvětlení čeká výměna asi tři sta až 350 stávajících nevyhovujících a energeticky náročných svítidel se zdroji. Bude to v sídlišti Pod Oborou a na přilehlých cestách,“ sdělil mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma. Hotovo má být do listopadu příštího roku.

Díky dotacím už světla vyměňují ve Štítarech na Znojemsku. Starostka Pavla Rozsypalová se však obává, že kvůli zvyšujícím se cenám energií ani díky novému úspornému osvětlení moc neušetří.

Dotační programy pro obce
Obnova majetku po přívalových deštích
podávání žádostí: od září, přesný termín ministerstvo upřesní
kde: ministerstvo pro místní rozvoj
kolik: dotace může pokrýt až 70 procent nákladů
Výměna starého osvětlení za nové a úspornější
podávání žádostí: 1. září až 31. října 2019
kde: ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu
kolik: jednotlivé obce a města mohou získat až dva miliony korun
úspora za energie: v průměru více než 50 procent uspořené energie v porovnání se spotřebou před rekonstrukcí