Meruňkám a třešním na cestě nedaleko Letovic neodolali například manželé Ludmila a Milan Novákovi. „Ovoce i zelenina tady vypadají moc pěkně. Meruňky nám letos na zahradě pomrzly a třešně také nejsou. Z meruněk uděláme marmeládu. Přidávám do ní i trochu třešní. Je moc dobrá," usmála se žena z Letovic.

Na silničních odpočívadlech před Letovicemi prodávají obchodníci ovoce a zeleninu pravidelně každý rok. „Nedávno byly velký hit jahody. Teď jdou nejvíc na odbyt meruňky, borůvky a třešně. V nabídce máme také brambory, okurky a česnek," uvedla prodavačka Karolína Suchomelová, který si ve stánku s ovocem a zeleninou přivydělává na letní brigádě.

Podle ní je o ovoce a zeleninu u silnice zájem. „Jsem tady každý den od osmi do půl čtvrté. Prodává se také o víkendech a lidí chodí dost. Jen přes poledne je to občas mrtvé. U kolegyně naproti přes silnici už byli nedávno také kontroloři, u mě se ještě nestavili," sdělila dívka s tím, že do Letovic majitel stánků jezdí téměř sedmdesát kilometrů až z Jablonného nad Orlicí.

Pozor na kvalitu

Na to, jestli mají venkovní prodejci v pořádku kvalitu prodávaného zboží i doklady, dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Máme vypracovaný systém kontrol, žádný závažnější problém jsme ale u prodejců ovoce a zeleniny u silnic letos neřešili. Nejčastějším pochybením je kvalita plodin. Například bývají nahnilé. Prodejci také zanedbávají označování zboží. Zákazníci ale musí být informovaní, jaký druh ovoce či zeleniny si kupují," popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Na to, co kupují, by si podle něj měli dávat pozor i sami zákazníci. „Pro stánky platí stejná pravidla jako v kamenných obchodech. Plodiny by tak měly být chráněné před přímým sluncem, extrémními teplotami a podobně. Zákazníka by mělo od koupě odradit třeba také to, pokud stánek s ovocem stojí na nějakém znečištěném místě," řekl Kopřiva.

Policisté upozorňují, aby byli řidiči při zastavování obezřetní. Podle blanenské policejní mluvčí Ivy Šebkové totiž stánky často stojí mimo obce, kde auta jezdí vysokou rychlostí. „Lidé by si měli dávat pozor především při zastavování, aby do nich nikdo zezadu nenarazil. Stejně tak opatrní by měli být při vyjíždění zpět na silnici. Někdy se stává, že stánek je na druhé straně silnice, řidiči tak zastaví a přebíhají cestu. To může být nebezpečné," upozornila Šebková.

Stánky se zeleninou a ovocem na Blanensku nejčastěji stávají na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami. „Tam prodejce přitahuje velké množství projíždějících lidí," podotkla Šebková. Doplnila, že prodejci si nejčastěji vybírají odpočívadla u silnice. „Takové umístění naštěstí pro řidiče výrazné nebezpečí nepředstavuje, protože stánky stoji mimo silnici," uzavřela policejní mluvčí.