Spojit nákup s procházkou u brněnské přehrady plánuje v neděli například Marie Husáková z Brna. „Na trzích před hotelem Santon jsem byla poprvé loni. Oblíbila jsem si tam čerstvé pečivo, zeleninu nebo pštrosí maso. Určitě tam vyrazíme s celou rodinou. Pokud bude hezky, svezeme se i na lodi,“ těší se Husáková.

Bystrcké trhy čeká letos novinka. „Ve spolupráci s Mendlovou univerzitou otevřeme takzvaný Bylinkový trh. Lidem tam své především léčivé byliny nabídne zhruba desítka pěstitelů,“ uvedla pořadatelka z hotelu Santon Eva Lavičková.

Ta počítá s vysokým počtem návštěvníků. „Loni na trhy přišlo pokaždé zhruba pět tisíc lidí. Předpokládáme, že letos to bude podobné, nebo číslo ještě poroste,“ uvedla Lavičková.

Lidé mohou tento víkend navštívit i další trhy v Brně. Už v sobotu otevřou své stánky farmáři a řemeslníci v brněnské městské části Medlánky. Lidé tam seženou například léčivé víno z černého rybízu, pečené čaje, nebo maso z pravé domácí zabíjačky.

V pátek nabídnou farmářské výrobky jedny z prvních pravidelných trhů v brněnské Kotlářské ulici. „Fungovali jsme i přes zimu, zájem o kvalitní potraviny je stále velký. Stejně tak jako zájem prodejců, které musíme někdy i odmítat. Vybíráme si hlavně ty, kteří působí na jižní Moravě. Chceme tak zachovat původní myšlenku trhů, které mají podporovat místní producenty,“ sdělil ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil. Právě komora trhy v Kotlářské ulici už od roku 2009 pořádá.

Na výrobky drobných zemědělců řemeslníků se mohou těšit i lidé v dalších městech. „ Farmářské trhy pořádáme každou souboru až do podzimu na náměstí Míru v Tišnově. Začínáme příští sobotu,“ řekla Eva Zavřelová z tišnovské radnice.

Na kvalitu zboží a poctivost prodejců na trzích dohlíží různé instituce. „Dbáme především na to, aby řemeslníci měli své výrobky správně označené. U každého musí být uvedená cena, aby bylo jasné, že ji prodejce neurčuje, jak se mu zachce. Lidem také doporučujeme, aby si nechali vždy vystavit na zakoupené zboží doklad. Bez vyžádání totiž prodejci nejsou povinní účtenku vydat. Obsahovat musí datum prodeje, cenu a především kontakt na výrobce nebo distributora kvůli případné reklamaci,“ sdělila tisková mluvčí České obchodní Inspekce Miloslava Fléglová.

Na potraviny se zaměřují kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Děláme namátkové kontroly na trzích, podobné těm jako v běžných obchodech. Zjišťujeme především, zda farmáři neprodávají zkažené potraviny. V průměru se dá říct, že pochybení farmářů bývá méně časté než u obchodníků v kamenných provozovnách,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.