Účast byla slabá už od prvních hodin. „Zatím tady bylo jen třináct lidí. Účast je oproti prvnímu kolu o poznání slabší," hlásil v pátek před čtvrtou odpoledne předseda volební komise v blanenském Katolickém domě.

V sobotu se volební místnosti zavírají ve dvě hodiny odpoledne a nový senátor bude znám několik hodin poté. Jedno je jisté. Bude z Boskovic. Souboj o senátorské křeslo se na Blanensku totiž zúžil na místostarostku Boskovic Jaromíru Vítkovou (KDU-ČSL) a primáře gynekologicko-porodnického oddělení v Boskovicích Jana Machače.

Průběžné výsledky senátních voleb můžete sledovat ZDE

Jaromíra Vítková první kolo ovládla. Volilo ji 7 204 lidí. „Na výsledky voleb jsem čekala s pokorou. Hlasování je totiž vždycky nevyzpytatelné. Na druhou stranu jsem věřila, že za léta práce pro obce a spolky, kterou jsem v regionu odvedla, mi lidé dají důvěru. Nejsem ale ten typ, který chce uspět za každou cenu. O to větší má radost, že mi dalo hlas tolik lidí," řekla Blanenskému deníku Rovnost Vítková.

Druhý skončil porodník Jan Machač, který nakonec dostal 5 955 hlasů. V těsném závěsu skončil na třetím nepostupovém místě blanenský starosta Ivo Polák (ČSSD). Jejich souboj rozhodla až infarktová koncovka a rozdíl dvě stě devadesáti hlasů ve prospěch Machače. „Byly to velké nervy do poslední chvíle. V některých okamžicích jsem už nevěřil, že se poměr hlasů překlopí na moji stranu a projdu do druhého kola. Děkuji všem lidem, co mi dali hlas a kolegům, kteří mi pomáhali s kampaní. Myslím, že lidé mě nevolili jako politika ale člověka, se kterým mají dobrou osobní zkušenost. Z toho mám samozřejmě velkou radost," okomentoval postup do druhého kola senátních voleb Machač.

K urnám dorazilo v obvodu 49, Blansko v prvním kole senátních voleb celkem 37,63 procent voličů. Kromě okresu Blansko volili lidé do senátu i v části okresu Brno-venkov. V obcích Běleč, Ochoz u Tišnova, Lomnice, Štěpánovice, Lomnička, Železné, Drásov, Čebín, Moravské Knínice, Vranov.