Řítit se po jihomoravských dálnicích výrazně rychleji a neriskovat tučnou pokutu. Vláda zvažuje, že v určitých úsecích povolí stočtyřicetikilometrovou rychlost. Někteří řidiči jsou k tomu ale skeptičtí. Poukazují, že je provoz na dopravních tepnách v regionu příliš hustý. „Vzhledem ke stavu D1 a tamní husté dopravě zvýšení rychlosti stejně k ničemu nebude. Někteří řidiči navíc stejně jezdí stočtyřicítkou,“ řekla třeba Eva Verešová. Jezdí několikrát měsíčně přes jih Moravy ze Slovenska do Prahy.

Návrh novely silničního zákona teď projedná Sněmovna. O zvažovaných úsecích zatím nikdo nechce spekulovat. „Ministerstvo dopravy aktuálně chystá seznam úseků," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Jisté vodítko ale poskytl ministr dopravy Karel Havlíček. „Kromě zjednodušení bodového systému v zákoně navrhujeme na nových dálnicích i mírné zvýšení povolené rychlosti,“ napsal na sociální síti Twitter.

Nošení roušek v brněnské MHD.
Brněnská MHD od září: s rouškou a běžnými jízdními řády

Při výběru se musí posoudit mnoho faktorů. „Zvýšení rychlosti se nesmí negativně odrazit na bezpečnosti provozu. Při posuzování je mimo zohlednění klopení zatáček třeba prověřit, zda jsou dostatečně bezpečná svodidla a další okolní infrastruktura. Typově se tato diskuse týká nejnovějších úseků dálnic,“ nastínil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Lukašík.

I podle krajského koordinátora Besipu Pavla Čížka záleží při novince na silniční infrastruktuře. „Při dvou pruzích je téměř vždy v jednom souvislá kolona kamionů a ostatním pro rychlejší jízdu zůstává jeden,“ konstatoval s tím, že takové úseky nejsou nejvhodnější.

Jihomoravští policisté za celý loňský rok řešili 5 166 překročení rychlosti mimo obec, tedy i na dálnicích. „Od začátku roku do 26. srpna jsme se zatím zabývali 2 730 přestupky, z toho jsme jich na místě vyřešili 2349,“ shrnul jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Novela silničního zákona
Vláda minulý týden schválila novelu silničního zákona, ve které se mimo jiné mluví o zvýšení maximální povolené rychlosti ve vybraných úsecích dálnic na 140 km/h.
Nyní novelu projednají poslanci ve Sněmovně.
Konkrétní úseky na jihu Moravy zatím nejsou jasné, ministerstvo dopravy připravuje seznam.