Je to přesně rok, co krajští lidovci a sociální demokraté podepsali smlouvu o pokračování společné vlády na jihu Moravy. Klidnou spolupráci narušuje až v posledních dnech vnitřní krize v ČSSD. Jihomoravský hejtman Michal Hašek v ní hraje hlavní roli. Zatímco postu místopředsedy strany se musel vzdát, hejtmanské křeslo si udrží.

Po loňských krajských volbách sociální demokraté lavírovali několik týdnů mezi dvěma partnery: komunisty a lidovci. Komunisté, kteří u voličů skončili na druhém místě, byli ochotní podpořit celý program sociální demokracie. Lidovci ale s ČSSD spolupracovali v předešlých dvou letech. „Proč měnit něco, co funguje," komentoval to tehdy Hašek.

Zbytek vyjednávacího týmu, včetně předsedy strany Bohuslava Sobotky, prosazoval komunisty. Nakonec zvítězila spolupráce s lidovci. Komunisté díky dohodě o spolupráci fungují jako neoficiální třetí koaliční strana.

Hejtman si přesně po roce toto spojení pochvaluje. „Jižní Morava fungovala bez jakýchkoli velkých skandálů, neměli jsme problémy s čerpáním fondů ani s obsazováním funkcí vzhledem k minulosti některých lidí. Práce krajské opozice je věcnější a vymizely osobní útoky, které jsme zažili v minulém období," zdůraznil.

Úspěchy a pády
klady koalice
+ je stabilní, má silnou oporu v zastupitelstvu
+ podporuje vědu a výzkum
+ zapojila obyvatele do přípravy rozpočtu

zápory koalice
- čelní představitelé mají posty ve sněmovně a senátu
- navyšuje úvěr u Evropské investiční banky
- nedokončila nové zásady územního rozvoje

Lídr komunistů Vojtěch Adam je také spokojený. „Nemáme pocit, že by nás jako opoziční stranu diskriminovali. Prosazujeme věci, které jsme slíbili," podotkl Adam.

Občanští demokraté jsou kritičtější. Jiří Crha upozornil, že vedoucí představitelé obou stran mají zároveň posty v parlamentu. „Vedení kraje se nevěnují, bývá problém je zastihnout. Projevuje se to třeba tím, že nemáme schválený územní plán, což blokuje stavbu infrastruktury," podotkl Crha.

Za jediné pozitivum považuje, že sociální demokraté před volbami přijali usnesení, že její budoucí poslanci nesmí kumulovat více funkcí.

Souběh postu poslance a starosty nebo hejtmana není podle politologa Michala Pinka výjimečný. „Dokud to voliči tolerují, tento jev nevymizí," podotkl.

Občanští demokraté zvažují, že příští týden navrhnou Haškovo odvolání kvůli tomu, že zapíral povolební schůzku s prezidentem.

Hašek ve čtvrtek řekl, že z vlastní vůle odstupovat nehodlá. „Mám půl roku na rozhodnutí, jestli zůstanu hejtman, nebo poslanec. Teď odstupovat nehodlám," reagoval.

Komunisté ani lidovci pro Haškovo odvolání hlasovat nebudou. „Máme smlouvu na čtyři roky, a pokud dojde k výměně, tak to bude jen na základě jednání koalice," poznamenal Juránek.

ROZHOVOR SE STANISLAVEM JURÁNKEM A VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST