Kde bydlíš? V Nové Zbrojovce! I takto budou za několik let moct odpovídat Brňané, kteří se nastěhují do nové čtvrti u svitavského nábřeží. Její jméno pomohli vybrat v anketě čtenáři Brněnského deníku Rovnost. Developerská firma CPI Property Group začala v říjnu s postupnou přestavbou dvacetihektarového průmyslového areálu. Své místo v něm najde i osm set nových bytů.

Dlouhá proměna jednoho z největších brownfieldů v Brně začala úklidem a demolicí skladových budov v severní části areálů. „Roky se do staveb nemohlo vůbec vcházet. Hrozilo, že se zřítí. Postupně je rozebíráme a recyklujeme materiál,“ vysvětlil projektový manažer Ladislav Všetečka.

Zbouráním budov vznikne prostor potřebný pro další práce.

Čtvrť Nová Zbrojovka:
• V říjnu začala přestavba z velké části opuštěného areálu Zbrojovky, který loni koupila firma CPI Property Group.

• Dělníci postupně bourají první budovy, v zimě začnou revitalizovat nářaďovnu. Developer plánuje postavit mimo jiné i osm set bytů. Postupně vybuduje multifunkční čtvrť se zachovalými průmyslovými prvky.

• Nová Zbrojovka má být hotová přibližně za patnáct let.

Na začátku příštího roku začnou dělníci obnovovat devítipatrovou nářaďovnu. „Očešeme ji na skelet a poté postavíme nový plášť, střechu a vestavbu. Bude to administrativní budova s velkými prostory, které chtějí hlavně firmy zabývající se informačními technologiemi,“ sdělil Všetečka.

Nářaďovna ponese nový název Prospera. „Vznikne v ní až dva tisíce pracovních míst,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Burian. Developer plánuje revitalizovat ještě minimálně dvě další budovy.

Na novou podobu Zbrojovky se Brňané těší. „Líbí se mi využití starých budov i to, že v areálu nebudou jen kanceláře, ale i domy,“ řekl Adam Kučerovský.

Vizualizace Nové Zbrojovky.
Nová Zbrojovka? Čtvrť za čtyři miliardy korun dokončí v roce 2027

Kombinaci více funkcí vítá i brněnský primátor Petr Vokřál. „Konečně z Brna zmizí jeden ze zanedbaných továrních komplexů. Pozitivní je i oživení nábřeží řeky Svitavy,“ pochválil projekt primátor.

Další plány na přestavbu areálu zdržují problémy s územním plánem. „Klidně zítra bychom začali stavět byty. U řeky jich plánujeme osm set. Zatím je to ale industriální oblast, čekáme na změnu,“ postěžoval si Všetečka. Až tři roky bude trvat vybudování nové infrastruktury v areálu.

Developer plánuje Novou Zbrojovku dokončit přibližně za patnáct let. Přestavba spolkne čtyři miliardy korun.

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
Společnost Letiště Brno změnila majitele. Vedení kraje prodej zaskočil