Řidiči smí po Mamutu jezdit nanejvýš dvacítkou. Řada z nich ale nařízenou rychlost nedodržuje, a tak silničáři začnou s úsekovým měřením pomocí radarů. „Pokračuje výběrové řízení na dodavatele. Po podpisu smlouvy má třicet dní na instalaci a zprovoznění. Dva stožáry s vybavením umístí firma vně mostního provizoria. Cenu budeme znát až poté, co dostaneme nabídky,“ sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Den s integrovaným záchranným systémem představil dětem práci policistů i záchranářů.
Vojáci stříleli na koupališti. Ukazovali dětem svoji práci

HLÍDALI ŠKOLÁKY

Provizorní most stojí od podzimu, ale dělníci ho museli už víckrát opravovat. Zařízení na snímání rychlosti si státní silničáři ponechají a v budoucnu ho využijí i na jiných stavbách. „Údaje z měření poputují na úřad do Pohořelic,“ přiblížila Ledvinová.

Stávající most z roku 1979 je v havarijním stavu. Dělníci ho příští rok opraví. „Rekonstrukce bude při úplné uzavírce ve stavební sezoně 2020,“ sdělila Ledvinová.

Opravy mostu na I/52 přes Nové Mlýny
• aktuální situace: jízda přes provizorní most, ale jen maximální rychlostí 20 km/hod
• novinka: brzy úsekové měření, které má zamezit překračování rychlosti
• budoucí omezení: úplná uzavírka ve stavební sezoně 2020
• objízdná trasa ve směru Brno – Mikulov: přes pohořelickou místní část Nová Ves, Drnholec, Novosedly, Dobré Pole a Březí; délka 23 kilometrů
• objízdná trasa ve směru Mikulov – Brno: přes Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí a Pasohlávky; délka 14,5 kilometru

Kamiony a další auta pojedou ve směru z Brna po objízdné trase přes pohořelickou místní část Nová Ves, Drnholec, Novosedly, Dobré Pole a Březí. „Zažili jsme to čtyři dny loni. Objízdná trasa vede přímo kolem školy. Museli jsme tam jako zaměstnanci obce stát ráno a odpoledne a hlídat děti, aby vůbec mohly přejít do školy. O rozbité vozovce ani nebudu mluvit,“ řekl starosta Drnholce Jan Ivičič a zlobil se, že o tom vedení obce ani nikdo neinformoval.

V opačném směru z Rakouska řidiči místo objedou přes Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí a Pasohlávky. „Objížďka už letos párkrát byla kvůli havárii. Kolony stály kolem restaurace Praha na každou stranu tři sta metrů,“ zmínil třeba vinař Stanislav Šoman z Dolních Dunajovic.

Lidé, kteří bydlí v hlavní ulici, tak podle něj dobře ví, kdy je omezený provoz na silnici z Brna do Mikulova. „Když je to ve čtyři hodiny ráno, už nezaspí,“ uvedl Šoman.

Nadšený z objízdné trasy není ani starosta Brodu nad Dyjí Petr Kolaja. „Co naděláme. Jinudy objížďka asi nepovede. Bohužel,“ posteskl si.

Ilustrační foto
Opilý muž nadýchal 5,5 promile. Nebyl schopný ani vstát

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic uvedli, že opatření navrhli na základě diagnostických průzkumů. Starostové mají s představiteli státních silničářů ve čtvrtek schůzku v Dolních Dunajovicích.