Šampionem se stalo Rulandské bílé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Expozici tvoří výrobky sedmapadesáti vinařů. „Už zdaleka neplatí, že Salon vín je jen pro velké firmy. Má v něm své místo řada malých i středních vinařství. Příkladem je vítěz kategorie červených vín, Rulandské modré z vinařství Radocha z Čejkovic,“sdělil Pavel Krška z Národního vinařského centra, které soutěž zaštiťuje.

Svůj výrobek má v elitní společnosti například Vinařství Lahofer z Dobšic na Znojemsku. „Salon je nejprestižnější soutěž v České republice. Uspět tam aspoň s jedním vínem považujeme za velmi důležité. Využíváme toho pak v našich propagačních materiálech. I naši zákazníci to vnímají,“ řekl obchodní ředitel vinařství Daniel Smola.

O vyrovnanosti kvality vzorků svědčí fakt, že letos poprvé získalo zlatou medaili 101 vín. Degustátoři vybírali ve finále nově ze čtyř stovek vzorků, vinaři do soutěže přihlásili rekordních 2199 vín. „Ve finále není špatné víno. Hodnocení je hodně o detailech. Letos to dopadlo dokonce tak, že uspělo díky rovnosti bodů 101 vín,“ podotkl sommeliér Libor Nazarčuk.

Nejzastoupenější odrůda v nové expozici je Ryzlink rýnský, a to jedenadvacetkrát. Právě bílých vín je v Salonu obvykle nejvíc. Jedním z nich je i šampion.

Ilustrační foto.
Krytý bazén v Hustopečích má ušetřit díky novému projektu

Zámecké vinařství Bzenec zvítězilo v soutěži už pošesté. „Vítězné rulandské má barvu lipového květu se zelenkavými odlesky. Ve vůni je zralé žluté ovoce a citrusy. Chuť je příjemně šťavnatá, plná, s živou kyselinkou,“ charakterizoval vzorek ředitel vinařství Bořek Svoboda. Loni vyhrálo víno z Nového vinařství v Drnholci na Břeclavsku.

Že je dané víno zařazené v Salonu vín, si lidé přečtou například na etiketě na lahvi. „Podle mé zkušenosti je většina vinařů lepí. Jsou výjimky, které nálepky nedávají, ale uvádí je třeba v marketingových materiálech,“ zmínil Nazarčuk.

Nová kolekce Salonu vín 2019 bude pro běžné návštěvníky otevřená od soboty. Některý z tamních degustačních programů každoročně absolvuje přes dvaadvacet tisíc lidí. „Obliba i návštěvnost expozice každoročně roste,“ pochvaloval si Krška. Zájemci podle něj přijíždějí třeba až z Jižní Koreje.

Zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise ve Valticích vyhlásili absolutního šampiona pro rok 2019.
Víno roku 2019? Rulandské bílé Zámeckého vinařství Bzenec je šampion Salonu vín

Salon vín 2019:
Šampion a vítěz v kategorii bílých suchých a polosuchých vín je Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr 2017, Zámecké vinařství Bzenec.
Největší počet vzorků ze 101 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2019 má Vinselekt Michlovský z Rakvic, a to 10.
V nové kolekci je 71 bílých, 26 červených, 2 růžová a 2 šumivá vína. Nejúspěšnější odrůdou se stal Ryzlink Rýnský, který je zastoupený jedenadvacetkrát.
Nová vína budou k ochutnání v expozici Salonu vín ve sklepení valtického zámku od soboty 2. února.
Expozici každoročně navštíví přes 22 tisíc návštěvníků.