Růst podle přednosty kliniky Pavla Ventruby v následujících letech pravděpodobně nezastaví ani nástup demograficky slabší generace rodiček. Stoupá totiž množství umělých oplodnění a děti mají i ženy, kterým se v minulosti nedařilo. „V Evropě se díky tomu rodí až deset procent dětí. Jsem tedy optimista. Česká republika má na to, aby se absolutní počet dětí zvyšoval,“ uvedl Ventruba.

V nemocnici také zaznamenali, že ubývá císařských řezů, které jsou pro rodičky i děti rizikové. Loni jich podnikli jen 1 319.

Ilustrační foto
Auto se ženou a dvěma dětmi nabouralo do zdi domu. Všichni skončili v nemocnici

Prostřední dceru tak rodila i Andrea Tomanová z Kalů na Brněnsku. Kvůli předčasnému porodu si vybrala porodnici na Obilním trhu v Brně. „Přístup personálu mě ale zklamal. Lékaři i sestry byli přetížení,“ podotkla Tomanová.

Dlouhodobý problém jihomoravských porodnic je nedostatek lékařů. V minulosti jich v klinice chybělo až deset. „Pro porodníky je to nesmírná zátěž. Nyní si ale vychováváme nové absolventy, kteří letos nastoupí a dorovnají počet,“ řekl přednosta kliniky Pavel Ventruba. Věří také, že se brzy dočkají nových prostor.

O novou porodnici vedení nemocnice usiluje už devatenáct let. Dlouho trvalo sehnat peníze na komplex za dvě miliardy korun. Stavba má začít v příštím roce.

Hokejisté Komety Brno (v modrém) porazili Hradec Králové 3:1.
Efektivní Kometa umlčela "Smoleňákov". Hattrickem vystřílel vítězství Orsava

Vedení města zvažuje i stavbu prvního českého porodního domu v Brně, kde by pracovaly porodní asistentky. „Ženy porodní domy upřednostňují proto, že mohou jít s dítětem velmi brzy domů,“ řekla předsedkyně České ženské lobby Eliška Kodyšová.

Lékaři ale varují před přehnaným očekáváním. „I my se snažíme, aby porod nemusel vést lékař. Dvacet procent porodů v naší nemocnici dělají právě asistentky a v budoucnu bychom chtěli dosáhnout až na šedesát procent,“ řekl vedoucí centra Petr Janků.

Jako v době první republiky se budou cítit lidé, kteří navštíví četnickou stanici v Kuřimi na Brněnsku.
Bez provazů a vitrín. Lidé si věci četníků osahají naživo v nové stanici

To nabízí i brněnské porodnice. Podle Ventruby mohou zdravé ženy odcházet už čtyřiadvacet hodin po porodu.