Mezi oceněnými výrobky je například Meruňková chilli omáčka hot od Huhuchilli z Brna, Speciální hořčice s medem od Aleny Partykové z Morkůvek na Břeclavsku nebo Jogurt jahodový od Šimona Maráka z Rostěnic-Zvonovic na Vyškovsku. Porotě chutnala i Thaya mošt ze Znojemska nebo Moravský koláč z Bulhar na Břeclavsku.

Jistotu o kvalitě potvrzené značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje budou mít kupující také tehdy, dostanou-li chuť na maso. Ochutnat mohou pečené koleno od Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova nebo uzené krůtí stehno s kostí od Štulpových z Lelekovic, obě obce leží na Brněnsku. Pro ty, co dávají přednost sýrům, máme dobrou zprávu. Titulem se nově honosí také Čerstvý sýr s bylinkovou bruschetou od Markéty Šedivé z Bučovic na Vyškovsku. Je libo dezert? Připraví ho Prifilom z Brna, a to jako sladkou bombu v podobě dortu z pečeného krému Pavlova.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

Regionální potravinu vnímají zúčastnění jako skvělý projekt, který pomáhá malým výrobcům k jejich zviditelnění. „Ukazuje spotřebitelům cestu k lokálním, výjimečným a kvalitním potravinám. Soutěže se účastním již druhým rokem a jsem nadšená, kolik práce a času uspořím marketingem, který za mě Regionální potravina udělá. Ocenění si velmi vážím, otvírá naší farmě spoustu dveří, za co moc děkuji,“ uvedla Markéta Šedivá z Rodinné Ekofarmy Člupy.

Zdroj: Youtube

Další oslovení podnikatelé potvrdili, že zvládnout konkurenční tlak oproti velkým výrobcům není jednoduché. „Společnost Řeznictví a uzenářství Štulpovi má dva zaměstnance. Naše výrobky připravujeme tradičně a ocenění v soutěži nám napomáhá se od ostatních výrobců odlišit. Jsme již čtyřnásobnými držiteli ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. A co nám to přineslo? Hrdost a motivaci pro zachování řemesla a pomoc při udržení rodinné tradice,“ doplnila Jana Štulpová z Řeznictví a uzenářství Štulpovi.

Mléko a sýry z Rodinné farmy z Božic mají nově označení Znojemsko regionální produkt.
Sýry, med i chřest. Nové prudukty ze Znojemska mají označení regionální produkt

Soutěž se koná ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. O značku Regionální potravina mohou soutěžit producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýše dvě stě padesát zaměstnanců. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku Regionální potravina zdarma po dobu čtyř let. Letošní ročník potvrdil rostoucí zájem o toto ocenění mezi lokálními výrobci. Do čtrnáctého ročníku soutěže přihlásilo své produkty rekordních 456 výrobců z celého Česka.  Jihomoravském kraji soutěžilo dvatřicet místních výrobců se svými sto dvaatřiceti produkty. Podrobnosti jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.