Smlouvu o pětileté výpůjčce ve středu podepsaly autorky projektu Anna Počarovská a Eliška Nohavicová z Miroslavi s ředitelem vinařského podniku Pavlem Vajčnerem. Peníze z pronájmu věnují autorky na opravu kláštera. „Epopej vznikla proto, aby pomáhala dobré věci, přinášela radost a lákala turisty z celé republiky i ze zahraničí. Proto jsme se domluvili s ředitelem Znovínu Pavlem Vajčnerem, že se vzdáme jakýchkoliv finančních nároků ve prospěch Louckého kláštera. Po dobu výpůjčky pěti let bude částka v minimální výši 250 tisíc korun použita na opravy této památky,“ uvedla Eliška Nohavicová.

Návštěvníci kláštera tak budou moci unikátní puzzle zhlédnout souběžně s ochutnáváním znovínských vín. Přitom uvidí dílo, které je také zapsáno v České knize rekordů a kuriozit a jež skládalo na tři sta nadšenců.

Instalace miroslavské epopeje z puzzle v Tvarožné Lhotě na Hodonínsku.
Epopej z tisíců dílů z Miroslavi zmizela. Puzzle míří přes Hodonínsko do Znojma

Do konce roku se na něho chodily dívat tisíce lidí do zámku v Miroslavi, kde puzzle vznikalo. Po šesti letech vystavení se ale představitelé města s autorkami nedohodli na prodloužení smlouvy.

Prasata domácí. Ilustrační foto.
Velkochovu vepřů ve Štítarech měl zabránit územní plán. Farmář ho dal k soudu

Náhradní místo pomohli tvůrkyním najít lidé z turistického spolku Znojmoregion. „Jsem ráda, že obrazy nebudou ležet někde na půdě. V Louckém klášteře najde dílo důstojné umístění, je to také hojně navštěvovaný cíl turistů,“ předpokládá zájem návštěvníků tajemnice spolku Irena Navrkalová.

Nyní vystavovatelé dokončují pro skládané obrazy vhodné osvětlení, první návštěvníci se na něj podívají pravděpodobně do jednoho až dvou týdnů.