Do lomu zavítal, přestože musel zaplatit vstupné sto korun. Od úterý totiž opět začalo platit omezení vstupu do této přírodní památky. Až do 15. září tam smí v jeden okamžik maximálně sto lidí. V úterý počasí návštěvníkům přálo. Od koupání je neodradila ani studenější voda. „Na bráně bylo napsáno, že voda má 15,5 stupně Celsia, ale pocitově ji odhaduju na devatenáct stupňů. I malé děti se vykoupaly," podotkl Martinec.

Omezený vstup byl do lomu v letní turistické sezoně už loni. „Ověřili jsme si, že regulace návštěvnosti v letní sezóně přírodní památce velmi prospěla a rozhodli jsme se ji aplikovat i v následujících letech,“ podotkl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Dálkař Radek Juška se chce na olympijské hry v Tokiu dostat výkonem za hranici 822 centimetrů.
Olympiádu zatím odvál vítr. Do Tokia nechci jet jen do počtu, říká dálkař Juška

Podle provozovatelky Romany Ertlové, která má na sezonu místo v nájmu, je důležité, aby se zachovala aktuální čistota vody. „Nabádáme návštěvníky, aby lidé nechodili do vody s žádnou chemií. Ideálně se nemazat vůbec, nebo přírodně odbouratelnými krémy, které tady návštěvníci mají v ceně vstupenky," řekla.

Přiznala také, že v loňském roce nebyli všichni nadšení z toho, že by měli za vstup do lomu platit. „Asi deset procent reagovalo negativně. Zvrat nastal asi v polovině sezony, kdy lidé zjistili, že to má výsledky, že voda je mimořádně čistá, jak žádné jiné léto předtím. Pak už byl hladký průběh," poznamenala Ertlová.

Seniory v Břeclavi povozí cyklorikša.
Břeclavský unikát: důchodce v přilbě povozí nová cyklorikša

Ochránci přírody dlouhodobě čelili problémům s odpadem a ničením přírody. „Současný systém regulace návštěvnosti prospívá organismům, které se v lomu vyskytují. Vítají jej také obyvatelé severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížená,“ doplnil Kmet.

Nově jsou v lomu nainstalované bójky a také zábradlí. „Je to kvůli ochraně návštěvníků. Lom je hodně zvětralý a hrozí pád kamenů. Byli tady i odborníci," upozornila Ertlová na opatření, která mají návštěvníci respektovat.