VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

8.9.2016
SDÍLEJ:

V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.Foto: DENÍK/Karolína Štukavcová

Jeho specialitou je středomořská kuchyně, která ho uchvátila především svou lehkostí a jednoduchostí. „Myslím si, že je důležité netrávit většinu dne v kuchyni. Zkrátka připravit rychle, kvalitně a zdravě oběd pro deset lidí za půl hodiny," vyjádřil přesvědčení Ihnačák.

Ten je také velkým odpůrcem cukru a doslazování. Podle něj byl cukr vynalezený, aby se rychleji a systematičtěji umíralo. „Když už sladit, tak kvalitní čokoládou, spíš bych se tomu ale vyhýbal. Je to jako s kouřením. Jde bez něj žít," řekl kuchař s tím, že další možností je cukr ze stevie, ten je ale těžko dostupný.

A jak zní jedno známé přísloví, „láska prochází žaludkem", podle Marcela Ihnačáka je to však zdraví, které jím prochází. „Když vás bolí třeba zuby, to vše jde přes žaludek. Člověk se musí zamyslet nad sebou a nad tím, co jí," zamířil Ihnačák na problematiku kvality potravin, které jsou běžně dostupné.

Tvrdí, že většina podnikatelů na Moravě bere suroviny pro přípravu jídel z velkých řetězců. Důvod je prostý. Malí producenti nestíhají pokrývat poptávku. Tudíž kvantita převažuje nad kvalitou. Myslí si ale, že se to v nejbližší době změní. S tím souvisí také diskutované téma biopotravin.

Jako bio uznává pouze jídlo, které si člověk vypěstuje na zahradě. O něm jediném má totiž jistotu, že si název bio zaslouží. „Když ochutnám selské mléko, bio mléko a plnotučné, tak ten rozdíl je tak minimální, že já jako profesionální kuchař ho nepoznám," pokrčil rameny Ihnačák.

Cestou ke spokojenosti je podle něj výběr kvalitních surovin. Jednou z nich je třeba bílý pšeničný chleba. Proto neuznává bezlepkové diety pro ty, kteří ji nepotřebují. Ihnačákovi sice učarovala středomořská kuchyně, uznává ale, že nejzdravější kuchyně je ta místní. V tomto případě československá.

Autor: Karolína Štukavcová

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2017 se stala firma Víno J. Stávek z Němčiček.
7

Vinařstvím roku 2017 se stal rodinný podnik Stávkových z Němčiček

Jiří Drahoš.
AKTUALIZOVÁNO

Jiří Drahoš přijede o víkendu do Brna. Setká se s voliči, Horáčkem i Hilšerem

Spory o halu v Boskovicích: sportovci budou dočasně trénovat v nafukovací

Boskovice - Dlouhodobé spory o stavbě sportovní haly v Boskovicích nekončí ani po posledním jednání tamních zastupitelů. Opozici se podařilo hlasování odložit. Radní nyní řeší náhradní možnosti.

Deník nám fandí: Posílejte fotografie sportovních týmů

Blanensko – Sportovní funkcionáři z okresu Blansko, trenéři, členové realizačních týmů, rodiče, prarodiče, fanoušci, spoluhráči, kamarádi, zbystřete! Od konce roku 2017 běží seriál „Deník nám fandí“, během něhož v novinách každé pondělí představujeme fotbalové celky od nejmenších až po dospělé. Postupně budou navazovat i ostatní sporty. Na seriál je určena jedna celá novinová strana a je možno na ní zveřejnit jednu až čtyři fotografie. Můžete tak postupně představit všechna družstva svého klubu.

Vytištěno. Znovu všichni kandidáti, celkem 10,5 milionu hlasovacích sad

Břeclav – S tištěním lístků pro druhé kolo prezidentských voleb ve středu finišovali pracovníci břeclavské firmy Moraviapress. Zatímco dvojice uchazečů o Hrad má ještě více než týden na další kampaň, břeclavská tiskárna s výrobou už končí. „V úterý jsme ještě tiskli, ve středu jsme končili. Spotřebujeme asi sto šedesát tun papíru,“ hlásil generální ředitel společnosti Jiří Myšík.

Mladá řidička dostala na kluzké silnici smyk a převrátila auto na střechu

Okrouhlá - Jízdu po kluzké silnici mezi obcí Okrouhlá a Benešovem nezvládla ve čtvrtek před osmou hodinou ráno mladá řidička. „Dostala smyk, auto najelo do svahu a převrátilo se na střechu,“ popsal nehodu policejní mluvčí Petr Zámečník.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>