Komunita hráčů je natolik silná, že se jich ve středu zhruba sto vydalo na první společné chytání. Setkání odstartovalo na náměstí Svobody, hráči pak prošli společně centrum Brna.

Aplikace funguje na principu rozšířené reality, kdy promítne virtuální postavičku pokémona do reálné mapy zobrazené v mobilu. Cílem hry, která se v posledních dnech rozšířila po celém světě, je pochytat jich co nejvíce. „Ty jsou však skryté na různých místech ve městě a hráč je musí hledat. Hra tak doslova zvedá lidi ze židlí a láká je k poznání nových míst," popsal David Mitáš, který pokémony sbírá při jízdě na koloběžce.

Mnozí uživatelé oceňují, že je aplikace zajímavý prostředek k seznámení. „Je to skvělý způsob, jak někoho oslovit. Včera jsem jel tramvají a viděl holku, která taky hledala pokémony. Přišel jsem k ní a ukázal jí, že taky hraji. Dali jsme se do řeči," podotkl Luboš Zíma.

Jako přínos vyzdvihl Zíma, že se projde na čistém vzduchu. „Někteří pokémoni jsou ve vajíčcích v inkubátorech. Aby se vylíhli, musím třeba ujít pět kilometrů," nastínil.

Herní titul je zatím oficiálně dostupný ve Spojených státech, Japonsku, Německu, Austrálii a na Novém Zélandu. Po internetu však koluje řada návodů, jak si hru neoficiálně stáhnout a nainstalovat.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ