V Olešnici se věnují kromě přípravy sjezdovky také zkvalitnění služeb pro návštěvníky areálu. „Rozšířili jsme parkoviště zhruba o čtyřicet až padesát míst. Kromě toho průběžně obměňujeme a doplňujeme vybavení půjčovny,“ uvedl správce tamního skiareálu Jiří Kotlán.

Kvalitnější servis pro návštěvníky ocení například Lukáš Musil ze Žďáru na Blanensku, který lyžuje v Olešnici každý rok. „Jezdím tam pravidelně, protože tam jsou nejlepší podmínky pro lyžování v okolí. Hlavně na začátku sezony, abych se rozjezdil na hory. Stejný postup plánuji i pro nadcházející zimu,“ řekl Musil.

Amfitétr letního kina v Rájci-Jestřebí.
Chátrající letní kino v Rájci-Jestřebí přestaví. Po vzoru návsi ve Vlčnově

On ani další návštěvníci se nemusí obávat výrazného zdražení, přesto si zřejmě připlatí. Jedna jízda stála minulou sezonu třináct korun. Nyní to bude zřejmě o korunu víc. Za deset jízd by lyžaři měli místo 130 korun zaplatit 140. „Cenu zřejmě upravíme kvůli rostoucím cenám energií. Ještě to není definitivní,“ vysvětlil Kotlán.

Na lyžařskou sezonu se chystají také v Hodoníně u Kunštátu. „Nyní nás zaměstnávají revize, dál chystáme sněžná děla a kanony,“ sdělil správce skiareálu Josef Kšica.

Na Vyškovsku není momentálně žádné lyžařské středisko, lidé tak za sněhem dojíždí. Oblíbený cíl je například skiareál Stupava v nedalekých Chřibech ve Zlínském kraji. „Zvětšili jsme sjezdovku. Dále jsme přidali dva sněžné kanony a máme nový pohon na jednom vleku. Už loni jsme koupili novou rolbu,“ vyjmenoval Lubomír Orel z tamního skiareálu.

Vizualizace nového autobusového nádraží v Blansku. Dělníci ho mají začít stavět v říjnu.
Zchátralé autobusové nádraží zmodernizují za 50 milionů. Zastávky se přesunou

V posledních letech trápí lyžaře nedostatek sněhu, na což se snaží provozovatelé skiareálů reagovat. „Postupně obměňujeme zasněžovací techniky, aby byla možnost rychlejšího zasněžování,“ řekl Kotlán. I přes stále modernější zařízení potřebují areály také přízeň počasí. „Ideální je pro nás minus sedm nebo osm stupňů. Ale na začátek zasněžování nám stačí minus dva a půl stupně. Hlavní část svahu pak můžeme otevřít asi po sedmi až osmi dnech zasněžování,“ přiblížil správce olešnického areálu.

V Hodoníně u Kunštátu je situace podobná. „Když jsou dobré podmínky, zasněžení nám trvá asi pět dní. Ale jen za předpokladu, že zasněžujeme ve dne i v noci,“ zmínil Kšica.

V půli října je těžké odhadovat, kdy začne lyžařská sezona. V loňském roce se začalo na Blanensku lyžovat v prosinci. Olešnický skiareál zahájil provoz osmého prosince. V Hodoníně u Kunštátu začali lidé lyžovat o necelých čtrnáct dní později.

STANISLAV ŠINDELKA

Biketrialista Václav Kolář.
Blanenské klání na mokré a bahnité trati mělo dva vítěze. Koláře a Hlavatého