PROJEKT DENÍKU
Deník Rovnost rozjíždí projekt, díky kterému bude sbírat názory vybraných osobností k aktuálním tématům ve společnosti.

VÍC K TÉMATU PŘÍSPĚVKŮ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ.

O první přídavky zažádala ještě před narozením své první, nyní jedenáctileté dcery. Hlavně zpočátku se musela vypořádat s velkým papírováním. „Než vůbec byla na světě, zařizovala jsem porodné. Poté jsem musela hlásit, že se narodila, dodat rodný list, vypsat kde bydlím, s kým žiju v domácnosti a kde. Bylo to velmi psychicky náročné, navíc když jsem pak všechno vyřizovala s dcerou po boku,“ vzpomíná Fölklová.

Později se jí narodily další tři děti, jedno z nich bydlí s otcem. Nejmladšímu je jeden rok. „Na všechny děti mám dohromady zhruba osm tisíc na celý měsíc, z kterých musíme vyžít. A to nepočítám bydlení,“ popisuje matka. Rozpočet skládá i z alimentů nebo rodičovských příspěvků.

Příběh matky čtyř dětí je součástí tématu

Největší výdaje dává za plenky a jídlo. „U nejstarší dcery hodně stojí také oblečení a boty,“ zmiňuje.

Dívka navštěvuje také řadu zájmových kroužků. Všechny však nabízí základní škola, kam dochází, takže za ně rodiče doplácet nemusí.

Těžce si na nižší rozpočet přivykala zejména na začátku. S odstupem času však vnímá, že byly u první dcery přídavky nejpříznivější. „Žádné zvyšování rozhodně nevnímám, spíš naopak. Dříve jsme byly s dcerou samy, ale měly jsme k dispozici více peněz, než mám teď se třemi dětmi,“ upozorňuje Fölklová.

POMOHLO MLADÝM RODINÁM ZVÝŠENÍ PŘÍDAVKŮ NA DĚTI?
Vláda až nyní, na konci svého volebního období, rozhodla o zvýšení přídavků na děti, které se měnily naposledy v roce 2012. V rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, se zvýší o 300 korun měsíčně, a to na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte. Nárok na ně budou mít nově rodiny s příjmy až 2,7násobku životního minima, nyní je limit na 2,4násobku. Státní kasu to vyjde na čtyři miliardy korun. Sobotkův kabinet nicméně rodiny velmi aktivně podporoval i zvyšováním daňových slev na druhé, třetí a další dítě. Zatímco v roce 2014 si poplatník za druhé dítě odečetl z daní „jen" 13 404 Kč, za rok 2017 to bude 19 404 Kč. Regionální osobnosti takový přístup ocenily.

Podle 79,4 % panelistů Deníku z Jihomoravského kraje by mladým rodinám pomohlo zvýšení přídavků, o opaku je přesvědčeno 20,6 procenta respondentů. Odpovídalo 63 lidí.

Poměrně dlouho šetřila například na nosítko pro dítě, které stojí kolem dvou a půl tisíce korun. „Čekala jsem na něj snad tři měsíce. Bylo ale šité na míru a je pro děti až do čtyř let, takže jej můžu využít u obou svých nejmladších synů,“ vysvětluje matka.

Přestože většinu času tráví péčí o děti, snaží se přivydělávat si, kde se dá. „Poohlížím se po různých brigádách. Věnuju se hlavně prodeji kosmetiky,“ vypráví Brňanka.

Hlavním cílem je pro ni zajistit pro sebe a děti kvalitní bydlení. „Chystám se žádat o nadační fond v azylovém domě, díky kterému získáme od státu až dvacet tisíc, abych pro nás našla pronájem bytu nebo domku,“ plánuje Fölklová.

I když je občas vyjít s penězi složité, zachovává si matka optimistický pohled na život. „Stále mám kolem sebe milující rodinu a přátele, kteří nám pomáhají, když potřebujeme,“ uzavírá.