Nechtěné zalévání čtyřnohými chlupáči si Znojemští nechali spočítat odborníky. Ti zdůraznili, že psí moč je vysoce koncentrovaný solný roztok. V kombinaci se suchem je pro rostliny toxický. „Každý pes v průměru vyprodukuje ročně 400 litrů moči a 11 kilogramů exkrementů. Vzhledem k počtu hlášených psů to je přes jeden milion litrů moči ročně a 27 tisíc kilogramů exkrementů“ zdůraznil Malačka.

Řešením je budování psích výběhů v centru města. Volně zvednout zadní nožku už mohou psi v hradebním příkopu pod Vlkovou věží. Během léta se dočkají výběhu i v Horním a Dolním parku. Zažitý je z dřívějška prostor v Přímětické ulici v parčíku u Bristolu. „Pokud se výběhy neosvědčí, budeme se muset smířit s tím, že o zeleň přijdeme. Nebo budeme muset zakázat pejskařům vstup do parků,“ upozornil starosta.

Muchova Slovanská epopej.
Tajná mise Epopej: do Krumlova převezou slavné malby inkognito kvůli bezpečnosti

Studie vychází z přihlášeného počtu psů majiteli. Ve Znojmě jich je ale podle odhadů radnice až jedenáct tisíc. Problém je vysoký poplatek. Ve středu města zaplatí lidé za psa i dvanáct set korun. „Potřebujeme přesná data o počtu psů v jednotlivých lokalitách. Jednáme proto s vedením města o snížení poplatku. Navrhl jsem dvě stě korun za každého psa, bez výjimek,“ poznamenal předseda komise pro životní prostředí Otto Bouda.

Se svými kolegy z uskupení Pro Znojmo by rád viděl výběhy i na sídlišti Pražská, Dukelská či na Novosadech, nebo v okolí náměstí Armády.

Vysoká čísla psího značkování se nezdají Marii Pouzové. „Ta moje jezevčice si vždycky jen cvrkne. A výběhy? Bude tam hromada psů, ti velcí na malé útočí,“ zamítla shromažďování ve vyhrazené lokalitě.

Ilustrační foto.
Stop napouštění bazénů i zalévání: Mikulovice i další obce už zavírají kohoutky

Vítá to naopak Jan Málek. „Ne všichni pejskaři uklízí exkrementy. To si pak nosíme domů na botách,“ schvaloval výběhy muž.

Vyhrazené trasy, například podél řeky a plochy pro venčení psů mají v Břeclavi. Problém s ničením parků tem nepozorují. Radnímu a předsedovi komise pro životní prostředí Milanu Klimovi se znojemský projekt na první pohled zamlouvá. „Na druhou stranu se ale ohraničené prostory pro psy uzavřou pro ostatní lidi. Když tam bude ‚přečůráno‘ nebude to pro ně úplně komfortní,“ myslí si.

Diskuse kolem rozšíření míst pro psy občas řeší i ve Vyškově. „Je potřeba vždy zvážit poměr nákladů a efekt užívání,“ zvažoval Petr Novotný předseda tamní Komise pro ochranu životního prostředí.