V pravidlech se uvádí, že pokud žadatel nejpozději do 60 dnů po uzavření nájemní smlouvy či jejího dodatku nepřepíše své trvalé bydliště na novou adresu v Brně, zvýší se mu nájemné na dvojnásobek.

Obecní byty v Brně patří městu, jejich pronájmy a správu mají na starosti radnice městských částí. Stávajícími i novými pravidly města se musí řídit. Mají jen některé pravomoci. „Vnitřní kritéria a bodování žadatelů si každá část upravuje sama,“ upozornil náměstek primátora Petr Hladík.

Kromě jiného teď musí radnice pronajímat nejméně za ceny, které jako minimální stanovil magistrát. A ty jsou v řadě čtvrtích vyšší, než dosud.

Například v panelových domech na Vinohradech se proti loňsku nájem za metr čtvereční téměř zdvojnásobil. „Nechápu, proč to zvyšovali. Bytový fond v naší správě dosud fungoval dobře,“ komentoval změnu starosta městské části Jiří Čejka. Vyšší ceny platí pouze pro nové smlouvy.

Mladé prvovoličky. Ilustrační foto.
Zaujmout mladé voliče je těžké. Nejvíce je ovlivňují rodiče, tvrdí politolog

Obecní byty jsou ale téměř všude plné a seznam zájemců o ně je dlouhý. Někteří proto mění kritéria pro přidělování. Žadatelé získávají body i za zdroj příjmu.

Například zastupitelé Brna-středu rozhodli o změně bodového systému ve prospěch důchodců či matek samoživitelek. Srovnali hodnocení s jinými skupinami tak, aby měli šanci obecní byt získat. „Rozhodli jsme se pro tento krok na základě doporučení bytové komise. Jak to bude fungovat, vyhodnotíme až za nějaký čas,“ sdělil starosta Martin Landa.

Naopak rozdíl v bodování pro různé zdroje příjmů zůstává v Králově Poli, ve Starém Lískovci nebo na Brně-severu. „Žádnou změnu nechystáme, pravidla jsou nastavená a stížnosti na ně nejsou. Snažíme se eliminovat dluhy,“ řekl starosta městské části Brno-sever Martin Maleček.

U přidělování bodů žadatelům na základě zdroje příjmu se tak podle vedoucího Institutu veřejné správy Filipa Hrůzy střetává sociální zájem s ekonomickým. „Městské části jsou za správu bytového fondu zodpovědné. Nelze říct, která varianta je správná,“ řekl.

Nová pravidla zakazují lidem měnit obecní byty prostřednictvím realitní kanceláře. Mohou to udělat přes internetový portál magistrátu vymenabytu.brno.cz.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ