Tuto možnost využívají turisté i v sobotu po poledni. „Využili jsme pauzu, kdy byl archeopark uzavřený kvůli covidu, a současné exponáty jsme doplnili o další témata, a to ne formou dalších vitrín, ale interaktivních prvků," říká správkyně a kurátorka Archeoparku Zuzana Havlická.

V každém ze dvanácti šuplíků, které doplňují stávající expozici, nachází lidé jinou zajímavost. „Za sklem jsou šperky vyráběné z mušlí. Dost často jsme dostávali od návštěvníků dotazy, odkud si tehdy ty mušle přinesli. Spousta lidí si myslí, že jsou z velké dálky, nicméně naleziště třetihorních mušlí jsou nedaleko. V Mušlově kousek od Mikulova," zmiňuje Havlická.

Možnost pohlazení kožešiny různých zvířat, například soba nebo bizona se líbí například Darje Byrtusové ze severní Moravy. „Jsme tady u rodiny. Hned jsme využili možnost zajít sem. Vzala jsem i své syny. Tohle téma nás zajímá. Zaujal mě třeba i trojhrob," povídá žena.

Hodnocení letošního ročníku mezinárodní soutěže Festwine v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích.
Šampion Festwine? Ryzlink vlašský od Mikrosvínu Mikulov

Archeopark je po dlouhé pauze kvůli covidu znovu otevřený teprve od úterý. Najednou smí dovnitř maximálně třicet lidí, návštěvníci navíc musí dodržovat rozestupy a ochranu úst a nosu. „Zvládneme to i s respirátorem," nebere Byrtusová nynější omezení jako tragédii.

Že je o cestu do Pravěku zájem i v této době, naznačuje už z velké části zaplněné parkoviště před objektem. Zástupci archeoparku doporučují návštěvu po předchozí rezervaci.

Nálezy staré zhruba třicet tisíc let z doby lovců mamutů obdivuje i Monika Ziková, která s rodinou přijela až z Karlových Varů. „Máme rádi zdejší krajinu. V archeoparku jsme poprvé, když jsme tu byli dříve, bylo zavřeno. Líbil se nám filmový dokument, zaujal nás trojhrob i velikost mamutího zubu," vyjmenovává Ziková a na památku si se synem a manželem dělá foto.

Zástupci archeoparku právě pomocí zubů lidem přibližují velikost tehdejších zvířat. „Celá kostra se sem nevejde, tak jsme zvolili zuby. Jsou jediné, které se nám sem vejdou včetně mamuta. Zvířata vidí návštěvníci také na kresbám na obrazovkách," sděluje Havlická.

Ulice 17. listopadu v Břeclavi bude průjezdná již od soboty 15. května.
Břeclavští se dočkali. Po měsíci zprůjezdnili silnici v moravské Šanghaji

Expozici doplňují také tři moderní dotykové obrazovky. Návštěvníci se na jedné z nich dozvídají, že Venuše nejsou jen místní. „Je tu interaktivní mapa, kde se dají Venuše blíže prozkoumat. Jsou i sibiřské. Informace jsou v češtině a angličtině," podotýká Havlická.

Zabaví se i nejmenší příchozí, děti. „Máme tu hru na téma pazourků. Návštěvník si zkouší určovat tehdejší nástroj vytvořený právě z pazourku. Pak se objeví v reálu a člověk si na něj může sáhnout," poodkrývá kurátorka.