Někteří politologové se domnívají, že jedním z důvodů, proč sociální demokracie pohořela, je vaše absence na kandidátce. Považujete to i vy za důvod?

Nechci spekulovat co by kdyby. Musím ale přiznat, že takto hubený výsledek jsem nečekal ani v nejhorším snu. Jihomoravanům jsem vděčný za podporu, kterou jsem od nich v minulosti dostával. Například při loňských krajských volbách, které sociální demokracie prohrála, jsem dostal přes osm tisíc preferenčních hlasů. To byl také důvod, proč jsem se rozhodl zůstat v zastupitelstvu, ale neblokovat vznik krajské koalice.

Kdo je Michal Hašek 
• Narodil se 17. dubna 1976.
• Studoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
• Je bývalým poslancem, jihomoravským hejtmanem a starostou Drásova na Brněnsku.
• Pracuje jako advokátní koncipient v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka a také jako neplacený poradce prezidenta.
• Mezi jeho koníčky patří historie, turistika a politika.

Co podle vás může za neúspěch strany?

Přestala být věrohodná. Měla pocit, alespoň její dosavadní vedení, že si voličskou přízeň lze koupit zvyšováním dávek a platů. K listopadu vstoupilo v platnost nařízení vlády o zvýšení platů pro více než šest set tisíc lidí, strana ale ve volbách dostala jen 368 tisíc hlasů. Nefunguje jednoduchá úvaha, že někomu přidám, a on bude poté volit sociální demokracii. Strana se stala nečitelnou demisí-nedemisí premiéra Bohuslava Sobotky, jednou zaměřením se na městské liberály, aby se o týden později zaměřovala na zrušení Bohumínského usnesení. To nejde k sobě. Nezvládla prezentaci progresivního zdanění, kdy prvně mělo být od padesáti tisíc korun a později od sta tisíc.

Mohlo straně uškodit i dění kolem těžby lithia?

Co se mohlo v posledních čtrnácti dnech v komunikaci kolem lithia pokazit, to se pokazilo. Můj soukromý odhad je, že to straně vzalo až čtyři procentní body. V létě jsem poslal jako řadový člen vedení podněty, jak se k tématu před volbami chovat. Považoval jsem to za téma s potenciálem, který může pomoct či poškodit volební výsledek strany.

Co jste navrhoval?

Založení státního fondu, do kterého by se ukládaly výnosy z těžby. Peníze měly jít na penze, vzdělávání, dobu, kdy skončí peníze z Evropské unie, na školy, nemocnice, silnice. Tímto způsobem postupují severské státy nebo Rusko, které ukládá peníze z prodeje některých surovin. Myslel jsem si, že to může být téma, bohužel jak vidíme z volebního výsledku i dění kolem lithia, moje nápady vedení strany neoslovily a já jsem ztratil motivaci se angažovat v nějakých radách a psát věci do šuplíku. To nebaví ani někoho, kdo už má politiku jen jako koníček.

Dostal jste od stranického vedení aspoň nějakou odpověď?

Dostal jsem informaci, že s mými připomínkami budou pracovat. Jak ale ukazuje historie, patrně se tak nestalo.

Valtičan Jiří Petrů (ČSSD) byl členem Poslanecké sněmovny jedenáct let.
Novou koalici ČSSD a Babiše si už představit nedokážu, říká Petrů

Když při minulých volbách dopadla špatně Občanská demokratická strana, prošla restartem. Je podle vás něco takového možné i v případě sociální demokracie?

Přál bych si, aby takovým restartem zvládla projít. Je teprve druhý týden od voleb a všemi cloumají spíše emoce než rozum. Vadí mi, že pácháme online sebevraždu. Vnitrostranické záležitosti máme primárně probírat na okresních a krajských výborech, místo toho se vynáší problémy na sociální sítě. Jasné vzkazy má vydávat vedení strany. Byl jsem zklamaný projevem šéfů strany, když jsem se dozvěděl, že za špatný volební výsledek mohou údajně regiony a nejednotnost strany. Obojí je nesmysl. Vyhlásili, že vedení musí být jednotné s jedním názorovým proudem.

Jedním hlasem přece vedení i znělo.

Nechci to říkat nijak zatrpkle, ale když ve vedení strany sedělo zastoupení více názorových proudů, dostávali jsme od dvaceti do pětatřiceti procent hlasů. Když se totiž dřív voličům nelíbil na kandidátce třeba Sobotka, dali hlas Haškovi. Když ani ten, mohl dostat důvěru třeba Jeroným Tejc. Teď byl proud jen jeden a výsledek je 7,5 procenta. To není odpovědnost jen Sobotky. Nejsme strana diktátorského typu, vše schvalovalo i grémium strany, předsednictvo, ústřední výkonný výbor. Jsou to stovky straníků, kteří nesou spoluzodpovědnost.

Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Neměl jste se tedy přeci jen více angažovat?

O kandidaturu do poslanecké sněmovny mě strana ani nepožádala. Nevyhýbám se možné částečné spoluodpovědnosti. Pro některé lidi mohly být moje kroky důvodem, proč volili nebo nevolili stranu. Já jsem ale před čtyřmi lety z vedení odešel. Nechal jsem prostor těm, kteří vedou stranu nyní, a tak si nebudu hlavu sypat popelem za něco, co jsem nemohl ovlivnit. Nebudu se sebemrskat, jako bych byl tím, kdo za všechno může. To možná mohli tvrdit analytici Lidového domu v minulých letech. Komunisté měli čtyři nepřátele – jaro, léto, podzim a zimu a tito analytici měli jako své největší nepřátele Haška, Tejce, Škromacha a Zimolu.

Milan Chovanec už oznámil mimořádný sjezd na jaro. Zúčastníte se ho?

Nevím, jestli se stanu delegátem. Pokud mě naše organizace vyšle, tak se dostavím. Podle mě je potřeba svolat zasedání ústředního výkonného výboru, kde se vyříká veškerá kritika směrem k volbám, dříve než v prosinci. Mělo by se rozhodnout o termínu mimořádného sjezdu. Navrhovaný duben se mi zdá příliš pozdě. Na druhou stranu varuji před ukvapeným sjezdem, na který by nebyla připravená nová taktika a restart. V genech některých straníků je zakódováno, že vnitrostranický boj je jako domácí zabijačka. Já bych byl nerad, aby po těchto volbách docházelo jen k zabijačkám a ty pak byly vydávány za restart.

Starosta Brna-středu Martin Landa.
Starosta Brna-středu zvažuje konec v politice. Nejsem tradiční politik, tvrdí

Jak má onen restart vypadat?

Můj recept jako řadového člena je vyřešit personálie a najít nové lidi. Oslovil bych nestraníky, kteří s námi spolupracují. Například hejtmany Vysočiny a Plzeňského kraje Jiřího Běhounka a Josefa Bernarda. Mluví se o šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi. Musíme se vrátit i k programu. Pilíř musí být spravedlivé daně, a to jak progresivní zdanění, tak i firemní daně. Věnovat bychom se měli i důchodům, garanci pokračování bezplatného přístupu ke zdravotnictví pro všechny. Když nové programové věci přednesou noví důvěryhodní lídři, tak mají šanci uspět. Komunální volby příští rok budou lakmusový papírek, který prozradí, jak lidé věří značce sociální demokracie.

Co mají zatím dělat vaši poslanci ve sněmovně?

Dohodnout se, zda půjde strana opravdu do opozice, nebo se zúčastní jednání o vládě. Na devadesát procent to ale vypadá na opozici. Kolegům nezávidím. Bude to nyní úplně jiný parlament, než na jaký jsme byli dosud zvyklí, například kvůli příchodu Pirátů, posílení ANO nebo silné straně Tomia Okamury. Měli by také dotáhnout některé věci z minulosti, například téma církevních restitucí. Jedna z prvních zákonodárných iniciativ by se měla týkat jejich zdanění. Zároveň by otestovali, zda to s tímto tématem myslel Babiš vážně, nebo šlo jen o vábničku na voliče.

Co sněmovnu s těmito nováčky čeká?

Například naši poslanci budou mít nyní mnohem těžší pozici při získávání mediálního prostoru. Je sice pěkné, že jsou tam někteří se stoprocentní účastí na jednáních i hlasování, jenže takových jsou plné politické hřbitovy. Pokud nedostanou naši zákonodárci prostor své kroky okomentovat, kdo o nich bude vědět, že ve sněmovně seděli?

Považujete za nováčka v poslanecké sněmovně i Tomia Okamuru a jeho hnutí? Okamura přece už ve sněmovně působil.

Okamura se ve sněmovně vyzná, drtivá většina jeho poslanců jsou ale nováčci. Dovolím si tvrdit, že značná část z nich před rokem ani nevěděla, že poslanecká sněmovna existuje. Myslím, že to bude velmi zajímavé, až uslyšíme některé zákonodárce hovořit. Nechci tím ale nic zlehčovat. Když poslanec poprvé předstoupí před kolegy, vzpříčí se mu knedlík v krku a chvíli trvá, než se rozmluví.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Jakub Michálek: Lidé nejsou hloupí, hodili přes palubu véčkaře a hodí i Babiše

Myslíte, že má Andrej Babiš šanci uspět s menšinovou vládou?

Musím gratulovat k odvaze každému, kdo říká, že s ní uspět nemůže. Zažil jsem v parlamentu spoustu proklamací a pak spoustu hlasování s překvapením. Pevně věřím, že v našem klubu nesedí noví Melčáci a Pohankové. Nové strany ve sněmovně nejsou ještě úplně čitelné. Jednání mohou přinést řadu překvapení. Zatím to vypadá, že v prvním pokusu Babiš důvěru nezíská, ale to ještě není konec státu nebo demokracie.

S kým myslíte, že nakonec vládu sestaví?

Nechci spekulovat. Časem bude růst tlak veřejnosti i médií na nalezení řešení a strany se budou chtít vyhnout předčasným volbám. Babiš by v nich určitě získal více než třicet procent. Pak by tu sice byla jednobarevná vláda, ale určitě už ne menšinová vláda. Pokud chce někdo republiku Babišovi vydat, tak ať na tom takto pracuje.

Babiš navrhuje zrušení Senátu. Myslíte, že je podle něj zbytečný, nebo ho chce rušit proto, že v něm nemá silné zastoupení?

Snazší než ho rušit je podle mě pro Babiše jeho ovládnutí, když pomůže v příštích volbách v kampani svým senátorům. Změna ústavního systému není možná bez hlubší debaty, Senát přežije. Je ale otázka, zda z něj neudělat třeba komoru regionů.