Královopolští policisté obdrželi tři oznámení. „V této kauze už se policistům u dvou oznámení podařilo s největší pravděpodobností prokázat, že neměla reálný základ,“ upozornil mluvčí policistů Pavel Šváb.

Jeden případ zaznamenali učitelé na základní škole Herčíkova. „Dítě mělo muže potkat při cestě domů. Prý mu nabízel sladkosti a lákal ho do dodávky. Chlapec se zachoval správně a utekl. Jeho matka nebyla doma, a tak přišel za námi do školy,“ sdělil ředitel Petr Halík.

Na večerní projížďku autem vyrazil v úterý krátce po osmé hodině večer čtrnáctiletý řidič. Konec jeho jízdy nastal ve chvíli, kdy v brněnské Dukelské třídě naboural do stojící tramvaje. Ta zrovna v opačném směru nabírala cestující.
Autem narazil do tramvaje nabírající cestující. Viník? Teprve čtrnáctiletý řidič

Podle lidí na sociálních sítích rozesílali někteří učitelé rodičům varovné e-maily. Muž měl přesvědčovat děti také u základní školy v ulici Úprkově v brněnských Řečkovicích. „Byl tam dvakrát minulý týden,“ uvedla na sociálních sítích Romana Marquezová.

Od prvního oznámení policisté přijali potřebná opatření. „Oznámení rozhodně nebereme na lehkou váhu. S rozvahou by k věci měli přistupovat i zákonní zástupci a poučit své ratolesti o chování k cizím osobám,“ doplnil Šváb.

Letadlo pro linku z Brna do Mnichova. Ilustrační foto.
Leteckou linku do Mnichova zaplatí kraj. Jako regionální vlaky a autobusy

Ve středu se na Facebooku od jednoho z otců objevilo i upozornění na muže, který podle něj v centru sídliště v brněnském Komárově lákal jeho desetiletou dceru do keře. „Bylo to ještě za světla, ale vše dobře dopadlo. Dcera má přesto šok," popsal Brňan, který ihned na místo zavolal policii. Pátrání podle něj bylo neúspěšné.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek zdůraznil, že zákonní zástupci by měli tak závažné případy řešit prvně s policisty. „Až poté o nich mohou informovat na sociálních sítích, pokud to považují za nutné,“ uvedl Malášek.

U některých oznámení se podaří policistům prokázat, že se jednalo o nedorozumění. „Přesto je však nebereme na lehkou váhu,“ zdůraznil Malášek.

Podobný případ se stal před dvěma lety u základní a mateřské školy v Blanenské ulici. „O novém případu nás varoval brněnský magistrát. Zatím nemám informace, že by se muž objevil u naší školy. Po dětech jsme poslali upozornění rodičům,“ sdělil tamní ředitel Petr Kotyza.

PETR UHLÍŘ
KATEŘINA BERANOVÁ