Čtyři vstupenky. Vánoční dárek, který nakonec ležel dlouho v kredenci. Rodina Lenky Procházkové z Blanenska se chtěla před dvěma lety vypravit na Morava Park Fest v Blansku. Čáru přes rozpočet jí však, stejně jako pořadatelům, udělala epidemie koronaviru.

FOTO Z MIKULOVSKÉHO PIVOBRANÍ 2020 - https://1url.cz/fr1yH

FOTO Z MORAVA PARK FESTU 2019 - https://1url.cz/nr1yq

Po dvou odkladech se festival v zámeckém parku uskuteční až letos v závěru června. „Lístky jsme tehdy vracet nechtěli. Manžel se těšil na vystoupení Richarda Müllera a děti zase na zpěvačku Debbi. Pak se ale složení účinkujících změnilo. Budou tam jiní, než jsme čekali ale půjdeme i tak. Festival už má v Blansku tradici a za mě je super, že se organizátorům daří něco takového uspořádat. Určitě to není nic jednoduchého,“ řekla Deníku Rovnost žena.

Jihomoravané ale s nákupem vstupenek váhají a nízké předprodeje už mají v kraji první oběti. Odklad proto ohlásili pořadatelé květnového Litava Parku v Bučovicích na Vyškovsku. Kvůli nízkému zájmu si účastníci tuto sobotu nezatančí ani na městském plese v Hodoníně. Obě akce byly už dříve posunuté kvůli covidu.

„Současné předprodeje máme na patnácti až pětadvaceti procentech předcovidových, což je pouze zlomek. Diváci a posluchači nakupují v režimu last minute, a ještě výrazněji až na večerní pokladně. Nemotivuje je nijak zásadně ani rozdíl v ceně,“ potvrdil ředitel Kulturního střediska města Blanska Vít Šujan.

Havárie osobního renaultu v Šaraticích, řidič nadýchal téměř tři promile alkoholu.
Řidič v Šaraticích havaroval se třemi promile alkoholu, skončil v cizí zahradě

Akce v Blansku sice neruší, ale i na někdejších jistotách prodělávají. „Výsledná návštěvnost bývá také na "tahácích" nižší zhruba o čtvrtinu až třetinu, zatímco na menšinových a klubových věcech i o polovinu. Navíc evidujeme naprosto bezprecedentní "chování", nedá se plánovat a situace je pro všechny nová,“ dodal Šujan se zdůrazněním ekonomických těžkostí.

K účasti na akcích vyzval také starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina. „Úbytek návštěvníků se týká besed, přednášek i koncertů. Nezaznamenáváme ho naopak u akcí s dobrou gastro nabídkou. V Moravském Krumlově letos registrujeme rekordní počet akcí organizovaných jak kulturním střediskem, tak ostatními pořadateli. Určitě ale nepočítáme s rušením při vhodných covidových podmínkách,“ ujistil ředitel Městského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Až pět tisíc lidí mířilo v uplynulých letech na Břeclavsko za Mikulov

ským Pivobraním, které tentokrát připadá na dvanáctého až třináctého srpna. Letos jsou pořadatelé připravení zvládnout akci i s tisícovkou zájemců, stále ale doufají ve zlepšení.

Voda v kašnách, umělá mlha i zelené koruny platanů. Systém ochlazení v centru Znojma.
Parné léto? Ve Znojmě zchladí obyvatele kašny, platany i umělá mlha

„Obvykle rozjíždíme předprodej na takovou akci někdy i před Vánoci, tentokrát jsme ho ale zahájili teprve před měsícem. Reagujeme na zkušenosti z covidových let. Lístků jsme zatím prodali jen několik stovek,“ prozradil za organizátory Martin Daneš.

Ceny lístků se drží na tří stech korunách na oba dny. Pokles prodeje může znamenat ztrátu za stovky tisíc korun, akce ale ohrožená není. „Očekáváme, že nejsilnější předprodej bude teprve měsíc před akcí. Lidé zjevně hodně zvažují, za co peníze utratí. Raději počkají třeba jak vyjde počasí,“ pokračoval Daneš. Jejich přístup chápe. „V předcovidových letech si vstupenky přímo v den akce kupovala čtvrtina i třetiny návštěvníků. Letos to ale může být až polovina,“ dodal Daneš.