Právě tato společnost na výstavišti poprvé ukazuje obrněné taktické vozidlo Gerlach. Navíc ve verzi s dálkově ovládaným zbraňovým systémem pro palbu z kulometu. Vůz, který se může zúčastnit i bojových akcí, odolá i výbuchu. „Uspěl při nejrůznějších testech. Například při odstřelu osmi kilogramů trinitrotoluenu pod kabinou. Od začátku pro nás byla priorita ochrana posádky,“ zmínil manažer projektu Pavel Bušta. Koncept vozu se zrodil v Brně.

Návštěvníci na výstavišti uvidí také legendární armádní vrtulník Black Hawk, který je součástí expozice Czechoslovak Group, nebo bezpilotní vrtulník z dílny Modelárny Liaz. „Idet je důležitý pro export českého obranného a bezpečnostního průmyslu,“ uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek.

Gripeny. Ilustrační foto
Obrněný Zetor nebo legendární vrtulník. Veletrh IDET zahájí přelet Gripenů

Veletrh láká také politické špičky. První den ho navštívil premiér Andrej Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar. Právě česká armáda a ministerstvo obrany má na Idetu také svou expozici. Připomene sto let od vzniku generálního štábu a dvacet let od vstupu do NATO.

Zdroj: DENÍK/Michal Hrabal

Vystavovatelé jsou z České republiky i ze zahraničí. „Letošní ročník se speciálně zaměřuje na švédsko-českou spolupráci v obranném průmyslu. Expozici bude mít na veletrhu i švédská Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu,“ sdělil ředitel bezpečnostních veletrhů Michalis Busios.

Na brněnském výstavišti přistál legendární vrtulník Black Hawk.
Legendární vrtulník přistál v Brně. Černého jestřába lidé uvidí na veletrhu IDET

Švédsko na veletrhu zastupuje třeba firma Saab Technologies, výrobce letounů Gripen. V jejich sekci si lidé mohou vyzkoušet střelbu ze zbraně.