Za normálních okolností by studentka Anna Koníčková v tomto období už bydlela na jedné z kolejí Masarykovy univerzity a chodila v Brně na přednášky. Koronavirová pandemie a s ní spojený přechod části výuky na online formu ale její plány změnily. „Když jsem viděla, že výuka bude pouze online, kolej jsem zrušila. Nemá cenu být v Brně a platit za bydlení pro nic za nic, když u počítače můžu sedět i doma,“ řekla studentka.

Podobně se rozhodla i studentka Barbora Zahálková. „Ubytování jsem zrušila asi týden před začátkem semestru, když jsem věděla, že všechny moje předměty budou online," uvedla.

Ilustrační foto.
Terminál Vídeňská jako hrozba: Vlaky minou hlavní nádraží v centru Brna, bojí se

Podobně jako dvě mladé dívky smýšlí letos stovky až tisíce dalších studentů. Brno je tak letos na podzim v určitých ohledech zónou bez studentů. Negativně se to projevuje na příjmech města i provozovatelů podniků.

Ztráty sčítá i brněnský dopravní podnik. „V souvislosti se zavedením distanční výuky na vybraných školách evidujeme u věkové kategorie patnáct až šestadvacet let v případě prodeje předplatných papírových jízdenek pokles o polovinu, v případě elektronických o třetinu,“ vyčíslila mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Podle ní si papírovou šalinkartu koupilo loni v září víc než šestnáct tisíc studentů, letos pouhých sedm a půl tisíce. Elektronickou šalinkartu pak vrátil oproti předchozímu roku desetinásobek studentů.

V lužáneckém areálu se zvířaty začala rekonstrukce
Rekonstrukce za 20 milionů začala. Z lužáneckého areálu stěhují mládež i zvířata

Výrazně menší počet studentů v Brně je rána také pro restaurace, kavárny a bary. „Tím, že máme kvůli vládním nařízením zkrácenou otevírací dobu o šest hodin a nejsou tady studenti, máme třetinu obvyklého počtu hostů. Hospoda je před krachem, stejně jako ostatní. Nás zachraňují akorát štamgasti, kteří nás mají rádi,“ uvedl majitel Nálevny u Leona Leoš Rydlo.

Studenti v Brně
- V roce 2019 studovalo v Brně více než 62 tisíc studentů.
- Podle projektu Data Brno průměrný student za měsíc v Brně utratí zhruba deset tisíc korun, ročně studenti znamenají příjem 7,5 miliardy korun do různých kas v Brně.
- Podle stejného zdroje víc než polovina studentů v Brně žije v pronajatých bytech či pokojích, jejich nepřítomnost se tak odrazí i na příjmech majitelů.
- Průměrný student minimálně jednou týdně navštíví gastronomický podnik a nejvíc studentů využívá MHD.

Úbytek studentů vnímají i v restauraci East Village. „Jsme studentská hospoda, takže úbytek hostů z jejich řad samozřejmě cítíme. Určitě se to zobrazí na příjmech,“ poznamenal majitel Radek Helia.

Třeba v brněnském baru Slast nyní vytvořili denní pracovní prostor, do kterého mohou přicházet studenti a pracující, kterým home office výuka nevyhovuje. „Absence studentů je ale cítit, na snížené návštěvnosti i nižším poštu reakcí na sociálních sítích,“ poznamenal provozní Jan Vodička.

Brno bude město bez studentů zřejmě ještě nějakou dobu. Třeba Masarykova univerzita vydala pro studenty metodický pokyn, který počítá s tím, že v online režimu bude celý podzimní semestr. „Ze zhruba deseti tisíc předmětů vyučovaných v tom semestru jich bude pouze deset procent vyučováno kontaktně, dalších deset procent kombinací kontaktní a vzdálené výuky a zbylých osmdesát procent bezkontaktně,“ potvrdila mluvčí školy Tereza Fojtová.

Hokejový trenér Martin Stloukal (vlevo).
Nůž na krku v kauze Stloukal: Technika buď přijde o peníze, nebo kouče propustí

Někteří studenti do Brna přesto přijeli, což největší brněnské školy – Masarykova a Mendelova univerzita i Vysoké učení technické – vnímají na stále vysoké obsazenosti kolejí. „Vzhledem k aktuálnímu omezeni prezenční výuky jsme zaznamenali na konci září zhruba 150 odhlášených studentů z našichkolejí. Vzhledem k celkové kapacitě víc jak šest tisíc míst jde o velmi malý podíl odhlášených," poznamenala mluvčí Vysokého učení technického Radana Koudelová.

Na technice se míra online vyučování liší podle fakult. „Na kolej jsem nastoupil, i když mám celou výuku online. Hlavně proto, abych měl jisté bydlení, pokud jarní semestr už bude prezenční,“ vysvětlil student Richard Šafárik.

Na akci Koláč pro hospicy si mohli zájemci koupit koláček a podpořit tak péči o nevyléčitelně nemocné.
Příjemný šok v Brně: dobrodinec zaplatil za koláček na hospicovou péči 5 tisíc

Podobné důvody vedly k nástupu na kolej i studentku Adélu Krákovou. „K nastěhování mě donutil strach, že by se za pár týdnů rozhodlo o konání prezenčního vyučování. Sehnat místo na koleji už tak bylo stresující, takže jsem raději přijela, a pokoj si nechala," zmínila studentka.